Home

De senaste åren har jag funderat allt mer på konsumtion och saker vi omger oss med, både ur ett klimatperspektiv men framför allt för att jag tycker att handlande och saker tar så otroligt mycket energi. Först ska jag jobba för att ha råd att köpa prylen, sen ska jag ägna tid åt att välja rätt, sen ska den fraktas hem, sen ska det beredas plats eller monteras ihop, göras plats för den jag hade innan och så måste jag organisera om yta hemma för att få plats med gamla och nya och sen börjar någon av dem krångla och så ska det kontaktas kundtjänst, skickas tillbaka, bytas ut. Sedan behöver jag en till för att den ska matcha den första och… det är som en kedja som aldrig tar slut och framför allt inte tankeverksamheten. I stället för att köpa hade jag kunnat lägga tiden på att göra något. Blev jag lyckligare av att handla? Svar nej.

Jag hade sett fram emot att läsa Åsa Axelssons Jag lämnar ekorrhjulet och den överträffade mina förväntningar! 😃 Hon är också lärare, dock mer uttröttad än jag själv men jag känner igen det där med att fundera på jobb på fritiden och aldrig riktigt känna mig nöjd. ”En viktig del i att inte bli utbränd är att få uppskattning och belöning för sitt arbete”. I min nuvarande tjänst, som innebär mer ansvar på skolan och även mer administration, är det snålt med detta. Då räcker inga tusenlappar i världen och jag har funderat mycket på vad jag egentligen håller på med. Som lärare fick jag elevernas uppskattning varje dag, varje vecka, nu är det långt ifrån lika generöst. Och jag fattade beslutet att säga upp mig (!!) och här är jag nu: utan garanterade inkomster och funderar på hur mycket pengar jag behöver dra in för att gå runt… 🤔 Så Åsa Axelssons bok kom väl till pass! 😅✨

Åsa har blivit sjukskriven och hemma i villan i Umeå funderar hon på vad hon kan dra in på och det är en hel del… Nu har hon fyra barn så besparingarna av att t.ex. sluta köpa 24 liter mjölk i månaden, göra sitt eget Bregott eller halvera duschtiden blir otroligt mycket större än vad den skulle bli för mig. Hon bor dessutom i villa och kan odla sina egna grönsaker och plocka frukt och bär. Men grejen är inte att kopiera hennes koncept utan att göra sitt eget och jag ska absolut försöka få mannen att läsa den här, för jag tycker det är dags för förändring.

Är detta en kvinnofälla, att välja hemmafrulivet och låta mannen dra in pengarna? Jag skulle svara nej på den frågan och jag är feminist sedan länge – i en familj handlar det om teamwork. Vi hjälps åt och vad är det som säger att kontorsjobb är värt mer än trädgårdsarbete? Den som har roligast på jobbet och får mest ut av det kan väl jobba? Eller båda kan jobba mindre om man vill dela upp det så?

Livet är för kort för att slösas på kontoret i väntan på helgen! Tack Åsa Axelsson för en rolig och upplyftande bok! ✨ Nu ska jag göra det jag tycker mest om: läsa, skriva och springa 📚📝🏃‍♀️

11 tankar om “Jag lämnar ekorrhjulet

 1. Jag har inte orkat läsa boken för jag blev så jäkla arg när jag läste om hennes – vad jag tycker – är självviska val. Hon lever på sin man (vill han inte vara hemma och pyssla i trädgården med?) och barnen får helt vackert gilla läget. Och hur går det med våra skatteintäkter om folk slutar jobba? Vem ska betala för deras sjukvård, skola och liknande? Jag blir galet arg och tänker inte läsa en rad av henne.

 2. Jätteintressant. Det finns många olika val att göra i livet och jag tycker att det är intressant att vidga vyerna och se mer av vad som faktiskt är möjligt att göra. Eftersom jag snart är klart med skolan letar jag efter jobb och jag kommer inte vilja jobba som jag gjorde tidigare, det finns mycket att göra i ett liv mer än att slita ut sig.

  • Ja den ger många intressanta infallsvinklar, jag har kommit ”halvvägs till pension” och det är dags att fundera över mina livsval och hur jag vill fortsätta. Modigt av dig att studera mitt i livet och spännande att se vad det blir. 😃

 3. Tack Ylva Öz. Du har verkligen förstått vad jag vill säga med boken. Just det här med skatten återkommer man till. I vårt fall blir det mer skatt från vår familj om min man jobbar heltid och jag inte, än om vi båda jobbar deltid. Och om jag tvingar mig tillbaks till jobb innan jag är fullt återställd kan det bli sjukskrivning igen och vad kostar inte det för samhället? 80 miljarder kostar sjukskrivningar per år – enbart för psykisk ohälsa. Om vi kan få fler av dessa att sluta kosta pengar och istället bidra (må vara om det är genom grönsaksodling, barnpassning, omhändertagande av sjuka släktingar, ideellt arbete etc) då är väl bara det en stor vinst?

  • Sjukskrivningar kostar jättemycket och deltidsarbete tror jag som du skriver förhindrar att folk hamnar där. Sedan tänker jag att arbetet betyder olika för olika människor och i olika faser av livet; jag har t.ex jobbat heltid i hela mitt liv men jobbar just nu 50 % i två månader och jag behövde verkligen den pausen, mer än vad jag själv har förstått, och jag är helt inne på att själv styra mer över min tid, då tror jag heltid/deltid blir annorlunda. Och man kan spara massor på småsaker som kompenserar inkomstbortfallet – cyklar till exempel till jobbet och vi har matlåda med oss 9 dagar av 10, det är flera tusen i månaden som man kan jobba mindre…

 4. Vill vi ha ett samhälle där både mannen och kvinnan förväntas jobba heltid i 40 år, oavsett om de har noll barn, ett barn, eller fyra-fem stycken? Att vänta, föda, amma och uppfostra barn måste uppvärderas!
  Varför mår så många barn dåligt? I DN stod nyligen: 4 av 10 elvaåriga flickor lider av sömnlöshet/nedstämdhet. Man är orolig att de här småtjejerna, som redan mår så dåligt, kommer att bli olönsamma individer i framtiden.
  En förälder som lönearbetar mindre under en tid förhindrar kanske framtida psykisk ohälsa både hos sig själv och barnen. Själviskt? Eller ansvarstagande?

  • TACK för en jättebra och inspirerande bok och ursäkta att jag inte svarat tidigare – hade helt missat dina kommentarer då de inte syntes som ”ping” 😃
   Tid för barnen är det viktigaste och den bästa investering vi kan göra för framtiden ❤️ Ha en fin dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s