Home

”Jag vet att ju längre jag håller på med den här boken, desto mer osannolikt är det att jag skaffar barn. Kanske är det därför jag skriver den, för att ta mig till andra sidan, barnlös och ensam. Den här boken är ett preventivmedel. Den är en mur som jag bygger mellan mig själv och det barn som skulle kunna bli. Kanske försöker jag med mitt skrivande att bygga en flotte som kan bära mig så länge och så långt att jag inte kan ställa mina frågor längre.”

/…/

”Jag måste bara fråga. Är jag som de där bräckliga kvinnliga författarna som aldrig går utanför dörren, som inte har barn och som alltid har fascinerat mig och skrämt mig lite grann?

Ja

Finns det någonting jag kan göra för att inte vara på det här viset?

Nej

Bör man skämmas om man är på det visst?

Ja

Är det viset helt enkelt själviskt?

Ja

Och är jag även mindre sammanlänkad med livskraften än andra kvinnor, eftersom jag är så instängd i mina egna tankar och i mitt eget huvud?

Ja

Finns det en manlig motsvarighet till det här, så att säga, ofruktbarheten?

Nej

Finns det någon romantisk kvinnlig gestalt som motsvarar de manliga, romantiska, konstnärliga gestalterna?

Ja

Kvinnliga konstnärer med barn?

Ja

Om jag skaffar barn, kommer jag bli som de andra kvinnorna då?

Nej

/…/

”Den här boken är en livbåt som kan ta mig dit. För mig behöver den inte vara mer än så – inte en stor oceanångare, bara en pråm. Det rör mig inte i ryggen om den klappar ihop så fort jag kommer över till andra sidan.”

Förr eller senare står alla kvinnor där och frågar sig själva ”ska jag ha barn?” Kanske är man redan gravid, kanske det bara blev. Vissa tror jag grubblar betydligt mer än andra och vissa grubblar e x t r e m t mycket, som huvudpersonen i Sheila Hetis ”Moderskap”. Hon tar tärningarna till hjälp för att få svar på sina frågor. Innerst inne har hon nog svaret men fortfarande är det så tabu att välja bort att bli mor. Mycket intressant bok skulle jag säga och jag känner igen mig i mycket, även om jag har barn. Slående också hur styrd man som kvinna är av hormoner och vilken dag det är i månaden, att hela inställningen till livet, statusen på relationen och självbilden förändras. Detta cirkulära toppen- och bottenliv beskrivs noga i kapitlen ”pms”, ”blödning”, ”follikulär” mfl. Även om jag blir något trött på hennes ältande måste jag säga att det är upplyftande att läsa något annorlunda! Så många böcker som är lika, så få som verkligen sticker ut. ”Moderskap” kommer jag att komma ihåg.

Läs gärna Nina Björks recension av boken i DN 180907, hon sätter huvudet på spiken om vad ”Moderskap” handlar om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s