Home

20 mammor från Orten berättar sin historia i Alexandra Pascalidous Mammorna. Varje kapitel börjar med namnet på orten, medelålder, största parti, medelinkomst (kan inte låta bli att googla på de uppgivna medelinkomsterna, som tagits från hitta.se och är betydligt lägre än Stockholm Stads statistik) Sen finns kolumnen ”intressen” och i princip i alla kapitel står det ”astrologi, skönhetsvård och prova nya produkter”, även det statistik från hitta.se. Jag har svårt att tänka mig att just detta skulle vara de största intressena i Farsta, Västerås, Vårberg, Fittja mfl så hur de har fått fram den statistiken är ett mysterium, men jag gissar att det har att göra med att det är ett marknadsundersökningsföretag som undersöker kundsegmenten.

När jag läser funderar jag mycket över Pascalidous syfte med att berätta dessa historier; ör det som hon själv så vackert formulerar Den här boken handlar om våldet och kampen – men mest av allt om kärleken. Mödrarnas kärlek till barnen och en värld som ofta vänder dem ryggen. Den här boken ger röster åt dem som levt i tystnad och vrider strålkastarljuset mot samhällets skuggsidor eller finns det något annat syfte..?

Det känns något märkligt att först läsa om en kvinna som berättar sin tragiska historia om den mördade sonen på ett mycket personligt sätt och sedan se hennes Facebookprofil med bilder på exakt det hon berättar. Jag kan hitta nästan varenda person i Mammorna på Facebook och flera av mammorna är eldsjälar i orten, som kämpar för sina barns trygghet och framtid.

Själv går jag varje dag fram och tillbaka från tunnelbanestationen Rinkeby till mitt jobb och slås av hur vackert och grönskande det är. I hela mitt yrkesliv har jag arbetat i olika förorter med mer eller mindre dåligt rykte. Jag bor själv i ett annat miljonprogramsområde. Min verklighet och mammornas i boken är ljusår från varandra.

12 tankar om “Mammorna

 1. Jag som besöker en del ställen för skönhetsvård (även om det inte syns) ser att många kvinnor där är invandrare och ställen där man kan fixa rynkor och ordna fillers finns flera av i tex Hallonbergen, Kista och liknande ställen. Varför skulle inte deras intresse vara skönhet och skönhetsprodukter? Vad gäller astrologi så är det större utanför Sverige. Jag tänker att kvinnor där är mest som kvinnor på det stora hela. Med tanke på hur få kvinnor med slöja eller ännu mer täckande klädsel som man ser på tex gym så antar jag att det inte kommer att hamna på topplistan över intressen.

 2. Och att vara intresserad av skönhet och nya produkter innebär ju inte att man inte kan brinna för annat. Det utesluter inte att människor kanske tänker, agerar och strider för saker. Varför ser andra kvinnor ner på intressen som skönhet och att prova nya produkter? Är man bara trovärdig om man tvättar sig med handtvål i ansiktet?

  • Jag bara tyckte det var konstigt, jag trodde folk skulle svara ”familj, barn, film, tv, promenera, laga mat, träna” typ, men jag säger ju att jag lever i en annan värld… Och om jag kommer ihåg rätt är du den enda jag vet som tvättar sig med tvål i ansiktet 😉

   • f.ö står det om Sköndalsvägen ”Livsstil i närheten
    Här är medelåldern 45 år. Vanliga intressen är alternativ hälsovård, skönhetsvård och astrologi. Medelinkomsten är 24 181 kr/mån och snittbelåning är 1 352 115 kr. Man kör gärna Volvo, Peugeot och Renault. Visa mer i livstilskartan”

   • Jaså är hälsovård, skönhetsvård och astrologi vanliga intressen i sköndal också?! förlåt men jag tror verkligen inte på den där statistiken!! 😂 jag tror det är kryssrutan på ett formulär om vilka gratisprodukter/tidskrifter man är intresserad av 😜

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s