Home

”Skrivandet kan ta över, den skrivande bli besatt av den onde anden i tangentbordet eller pennan och förlora balansen mellan liv och skrivande” (Bodil Malmsten)

”If it we’re possible, I would read books eight to ten hours a day, every day of the year. Perhaps more.” (Joe Queenan)

”Jag försöker sitta här och vara någon som fungerar.” (Pija Lindenbaum)

“Happiness and peace of mind were never meant to me.” (Nine Inch Nails)

”Ni går rakt in i ensamheten. Inte jag, jag har böckerna.” (Marguerite Duras)

40 Constant reader är en hyllning till skrivandet och till litteraturen. Det är en bok om ”Linda Skugge”, av Linda Skugge. Det är en bok om att vara tonåring, ung kvinna, mamma, yrkesarbetande kvinna och kvinna med eget företag och pengar -alltså Linda Skugges egna biografi om ”Linda Skugge” samtidigt som det är en odyssé av reflektioner av det hon läst och lyssnat på.

Det är också en bok om att vara annorlunda, ensam, hatad, spottad på, ignorerad och utnyttjad. Jag blir förvånad över människors beteende, oavsett om det är sanning eller upplevd sådan. Själv tänker jag inte så mycket på min tonårstid och när jag var runt 20, jag tänker inte så mycket på det som har varit överhuvudtaget. Men det blir ett intressant tidsperspektiv när jag inser att över 20 år har gått sedan jag läste Linda Skugge för första gången, jag skrev en B-uppsats (heter det ens så idag?) om språket i hennes krönikor, då stack hon verkligen ut! Nu tycker jag hennes texter sticker ut i skärpan av betraktelser, hennes cyniska kommentarer mitt i prick.

Har du sett tavlan av en pipa med texten ”Ceci n’est pas une pipe” (det här är ingen pipa)? Ungefär så är det (jämförelsen är såklart hennes egen); det här är inte Linda Skugge, det är en målad bild av Linda Skugge. Hur många självbiografier är på den nivån liksom?!

Åsa Mobergs förord: ”Denna bok är en litterär utandning, en svartsynt hyllning till litteraturen som livgivare och alternativ. Den berättar om litteraturen som överlevnadsdräkt” och jag kan inte annat än att instämma.

Vad vore livet utan litteratur?

2 tankar om “40 Constant reader

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s