Home

Resa i sharialand är en reportagebok om Saudiarabien och särskilt om kvinnors situation där och den är verkligen jätteintressant! Mycket känner jag igen från när jag var i Förenade Arabemiraten men i Saudiarabien är allting så mycket mer extremt. Att journalisten Tina Thunander ens kommer in i landet, som ensamresande kristen undersökande journalist är ett undantag. Mina egna tankar om att besöka landet för att själv se de heliga platserna Mecka och Medina (eller mer se spektaklet och kommersen kring alla de hundratusentals människor som ska göra haji, pilgrimsfärden) och uppleva det mest extrema islamska samhället verkar inte riktigt realistiskt än på några år. Helt galet bakåtsträvande land men ändå fascinerande tycker jag. Tina Thunander lyckas med att beskriva det saudiarabiska samhället som styrs av sharialagar utan att lägga in någon värdering i det hon ser; det lämnar hon åt mig som läsare att göra. Men känslan av att inte kunna hoppa i den turkosa hotellpoolen i den 40-gradiga värmen är dock mycket talande. Eller när ”Mr Khaled” påpekar att ”om han råkar se hennes bara arm eller vrist; då kan han bli så kåt att man inte vet vad som händer”. Bäst att täcka sig alltså.

Mycket av lagarna verkar gå ut på att separera könen, i det stora och det lilla. Separata skolor, stängda dörrar för både yrken, rättsväsende, transport (fast numera har kvinnor visst rätt att köra bil) för kvinnor. Uppdelade bröllopsfester med män i ena rummet och kvinnor i andra. Särskilda hotell och gallerior enbart för kvinnor.

Thunander beskriver också situationen i det rika landet med alla gästarbetare, liknande situationen i Förenade arabemiraten, men där många saudier faktiskt behöver högre inkomster och alltså studerar allt fler kvinnor. Och ju fler välutbildade människor som är utestängda i samhället desto större ”risk” att bomben briserar och förändring faktiskt sker. Mycket i reportaget om Saudiarabien verkar hoppfullt och förr eller senare måste ju demokrati och mänskliga rättigheter komma även dit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s