Home

Jag har stått i kö över en månad på två böcker på bibblan och självklart får jag sms två dagar innan jag ska resa bort ”nu har böckerna kommit”. Jag (min snälle man som jag skickat till biblioteket) tvingas överge Lena Anderssons ”Sveas son” men jag har på känn att Nuckan hinns med innan midsommarafton. Till läsningen får jag finpraliner som tröst för att jag mitt i reseförberedelserna och ”få-undan-det-sista-på-jobbet-innan-semestern” gått och blivit sjuk. Ja, jag är lyckligt lottad som har ett förhållande. Men jag har banne mig kämpat hårt för att nå dit 😜

Jag läser ut Nuckan på ett par timmar och är något konfunderad efter måste jag säga 🤔.

”Nuckan är en essäistisk berättelse om ofrivillig ensamhet. Den handlar om att våga tala om en livserfarenhet som många skyggar för (…) Hon reclaimar det fulaste ordet och tvättar skammen ur det.”

Malin Lindroth sätter order ”nucka” i samma sammanhang som ”bög” och det gör det hela något svårt att ifrågasätta utan att bli kategoriserad som inskränkt eller diskriminerande. Jag köper tyvärr inte hennes resonemang. Jag tycker att hon skriver om psykisk ohälsa, med påföljden ofrivillig ensamhet.

Halva min bekantskapskrets lever ensamma och har mer eller mindre alltid gjort det, några har barn, andra inte. Jag själv har gjort det långa perioder. Och vad är konstigt med det? Men att leva ensam räcker inte för att kvalificera sig för ”nucka”. Man får absolut inte vara nöjd med sitt liv, eller ha haft någon relation överhuvudtaget. Man får inte ha barn. Man måste vara totalt oönskad och ratad och aldrig ha valt någon själv. Hur många platsar i den kategorin? Ytterst få skulle jag säga.

”Det finns någon för alla” må vara en gammal kliché, men jag tror verkligen på den, om man själv vill alltså. Om man däremot bestämmer sig för att man är ful, ”en varelse”, inte värd att kläs upp, inte värd ett respektfullt bemötande – då pratar vi om något annat.

Det är nu en bokcirkel hade suttit fint. Vissa böcker tål verkligen att diskuteras 😃.

En tanke på “Nuckan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s