Home

En snöflinga för mig är inte ett politiskt/socialt begrepp utan helt enkelt ett fint ord, faktiskt framröstat som svenskarnas vackraste ord 2017. I Benjamin Douglas Snöflingorna faller över Husby får jag veta att en snöflinga som får antas vara ett pluralbegrepp, från eng. generation snowflake är en generation unga vuxna på 2010-talet som är oerhört lättkränkta och tror att världen kretsar kring dem, troligen en effekt av sociala medier med dess egocentrering. Man letar aktivt efter anledningar till att bli upprörd och gör efterhandsrekonstruktioner som passar syftet. Åsiktsfriheten är å ena sidan total, å andra sidan accepteras bara en åsikt i rummet. Låter detta svårgripbart?

Benjamin Dousa analyserar sin barndom i Husby och politiska sfär för att hitta exempel på snöflingor.

Jag hade förväntat mig en helt annan bok faktiskt. Visst är den underhållande och tänkvärd emellanåt men jag måste erkänna att jag inte förstår vart han vill komma. Jag hade också missat att han är ordförande i Moderata Ungdomsförbundet och i boken tar han chansen att obesvarat framföra kritik till höger och vänster (mest till vänster och i mitten förstås 😜) Det är högt och lågt och han skriver om alltifrån Alexandra Pascalidou till utbildningssystemet och bostadspolitik. Husby är hans exempel på att saker och ting har gått käpprätt åt skogen men några lösningar presenteras inte direkt, mer än enskilt ägande som boendeform. Okej, folk blir ego av att ta för många selfies, men ska han stänga ner Facebook och Instagram? Skolan suger (som vanligt) och eleverna kan ingenting, aspirerar han kanske på titeln som utbildningsminister i höst..? Och det var ju ändå hela 7 år sedan nya läroplanen och betygssystemet kom, kanske är dags för en ny..?

Snöflingorna är i Dousas värld inte medlemmar i Nya Moderaterna och han oroar sig för att ”fel” beslut ska fattas men jag är inte så säker på att jag förstår vilken väg Dousa vill visa på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s