Home

”Om min far inte hade varit en mördare så skulle jag aldrig ha fötts”. Så börjar Hakan Gündays prisbelönta roman Mer. Jag vill inte läsa om mördare, jag vill läsa om Turkiet, det var därför jag lånade den lagom till min resa hit på påsklovet. 😃🐣

”Det finns något som skiljer Väster- och Österlandet åt och den saken heter Turkiet. Jag vet inte vilket av de två som subtraheras från det andra för att differensen ska bli Turkiet, men jag är säker på att avståndet mellan de båda är exakt lika stort som landet vi lever i är långt. Ett land där politikerna byter av varandra i tv-rutan för att orera om områdets geopolitiska vikt och strategiska betydelse.”

Turkiet och flyktingsmugglingen, var alltså mina förväntningar. Meningen med fadern som var en mördare ska dock komma att upprepas långt fler gånger än jag önskar. Och förutom att jag får namnet på ett par byar vid Egeiska havet och några nationaliteter som passerar Turkiet på väg till drömmarnas länder i Europa får jag faktiskt ingenting av det jag förväntade mig.

Det här är en roman om ondska. Gazas far är en mördare och flyktingsmugglare. Hur blir man när man växer upp med en sådan..? Gaza tvingas redan som 9-åring att sköta om de ”skallar” som passerar deras hem innan de transporteras till båten som ska till Grekland. Han får mer och mer ansvar ju äldre han blir och fast han har en otrolig begåvning och lysande betyg får han inte fortsätta på gymnasiet. Mamman dog när Gaza var föddes och hela tiden söker han efter en förklaring till vad som egentligen hände.

”Mer” är riktigt tung att läsa och den påminner mig om någon klassiker jag läst för länge, länge sedan på litteraturvetenskapen, något där allt äckligt beskrivs i detalj och där människans värsta sidor dissekeras. Jag fascineras av författarens fantasi(?), hur kommer man överhuvudtaget på en sådan här historia..? Hur orkar man skriva? Jag som tyckte att jag fick nog av galenskap i Ferrantes ”Dagar av ensamhet”, den här semestern har en mycket mörk sida tydligen 😜. Språket är fantastiskt och bisarrt nog så sträckläser jag den galna historien om pojken Gaza som; om fadern inte hade varit en mördare, inte skulle ha fötts.

2 tankar om “Mer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s