Home

Jag undrar ibland hur det hade varit att vara ung i slutet på 60-talet, att uppleva revolutioner och frigörelser och ha en massa tilltro till framtiden… Att leva bohemliv i Paris och träffa Olof Palme och svarta pantrarna, att befinna sig mitt i historien…

När jag läser Eva Swedmarks Paris passion får jag leva det livet för en stund 🙂 och jag bor i en spartansk lägenhet i Paris där jag träffar massa intressanta människor och dricker rödvin var och varannan kväll och diskuterar livet och politik. Pengar strömmar in, dock ganska oregelbundet, när jag publicerar artiklar i olika svenska tidningar och jag gör spontana resor till Algeriet och Marocko tillsammans med min pojkvän för att lära mig om kulturen och om förtryck.

Det hade kunnat vara så bra, om det inte hade varit för att kvinnans frigörelse mest handlade om ord, fortfarande var det mannen som räknades och som dikterade villkoren såväl offentligt som privat. Romanjaget i Paris passion, Lena, upptäcker att hon har mer gemensamt med de beslöjade kvinnorna i Algeriet som vaktas av sina bröder än vad hon har med män i Sverige i samma ålder som hon själv. Intressant när hon beskriver hennes och pojkvännens ”öppna förhållande”, det var tydligen något som mest gällde pojkvännen. När hon själv sökte sig till andra blev det ett himla liv. Lena ville egentligen inte leva på det sättet, men tidsandan var sådan att det förväntades att man uppmuntrade ”frihet”.

Paris passion känns som en biografi och visst har författarinnan bott i Paris under 60-talet. Lite roligt att hon har gjort en spellista på Spotify ”Paris passion” med just den musiken som spelas i boken. Att hon har gett ut ett fyrtiotal böcker utan att jag ens hört hennes namn känns pinsamt. Jag vill absolut läsa mer av henne.

9 tankar om “Paris passion

  1. Intressant. Jag har inte heller hört talas om författaren så jag var tvungen att googla. Tycker att jag känner igen några titlar ”med bär i”. Det har jag hört ska vara bra. Måste ta redan på mer, känner jag. Tack för inspiration.

  2. Vilken bra recension! Jag älskade boken. Jag har hört att hela boken är sann men att författaren inte ville kalla det en självbiografi….men jag vet inte varför hon inte ville det!

  3. Tack för era fina kommentarer. och en underbar recension. Nu tänker jag att det kanske var fel att inte kalla boken självbiografi, ångrar det för allt i boken är ju sant och självupplevt. Men jag ändrade några namn, tog inte med en del personer, tänkte väl att jag kallar det en autofiktiv roman eftersom jag renodlade det som hände i mitt liv. Nu i efterhand ångrar jag det. Kan berätta att Paris Passion nu kommer som pocket på MiMa förlag.

    • Såg din kommentar först nu, vet inte vad det är med wordpress som plingar ibland och ibland inte, kul att du läste mitt inlägg! 😃 pocket kan komma till hands för omläsning på ngn resa 😃

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s