Home

Roxane Gay är ju alltid briljant (Bad Feminist och Hunger) men hennes roman I vilt tillstånd fick mig att tappa andan, bokstavligt faktiskt. Den är så fruktansvärt vacker men samtidigt så oerhört hemsk att det går kalla kårar efter ryggraden när jag läser.

Mireille är gift med Michael och bor i Miami med deras ettårige son. De åker regelbundet till Haiti för att hälsa på hennes föräldrar. En dag händer det som inte får hända – Mireille blir kidnappad. Och av princip vägrar hennes far betala lösensumman på en miljon dollar och hon är tillfångatagen 13 dagar.

Under de 13 dagarna händer de värsta sakerna en kvinna kan tänka sig och när hon kommer ut är hon så trasig att hon aldrig mer kan bli sig själv. Jag har aldrig tidigare läst så ingående beskrivningar av sexuella övergrepp och jag ryser när jag tänker på hur Roxane Gay kan ha den kunskapen (i Hunger berättar hon om gruppvåldtäkten hon utsattes för som flicka). Ingen kvinna förtjänar att utsättas för detta och vilka är de männen som är kapabla till skändningen?!?

Det här är en kärlekshistoria men också en bok om de enorma klasskillnader som finns på Haiti och något av det bästa jag läst, ever.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s