Home

Vad är det med kvinnlig vänskap som får sådana enorma konsekvenser i vissa romanfigurers liv..? Jag tänker på Elena och Lila i Neapelsviten när jag läser Zadie Smiths Swing time; två barndomsvänner som är oskiljaktiga men samtidigt konkurrenter. Som unga kvinnor glider de ifrån varandra men barndomens svek måste ändå betalas, och priset är högt. Är det trovärdigt? Spelar det någon roll om det är trovärdigt? Jag näst intill sträckläser Smiths nya tegelstensroman och den är en fantastisk bok att försjunka i och den tar mig med till London, New York, Gambia och tillbaka till min egen uppväxt på 80-talet.

Jag kommer på mig själv med att behöva googla berättarens namn för även om det är hennes historia så är det hela tiden någon annans som berättas; den vackra talangfulla barndomsvännen Traceys, artisten och arbetsgivaren Aimees och hennes mammas som kämpar med sin klassresa och mycket riktigt har berättaren inget namn. Hon iakttar och står passivt vid sidan. Några egna önskningar uttrycks inte förrän i slutet av historien då hon när hon håller en nyfödd bebis översköljs av moderskänslor, antagligen menat att illustrera hennes avsaknad av barn. En halvdan relation med en man som utnyttjar henne får illustrera bristen på kärleksrelation. I stället för att inspireras av sin starka mamma som förkovrar sig så gott det går och desperat kämpar för att lämna sin klass och bli något, så blir effekten den motsatta – huvudpersonen gör allt mindre och lever allt ytligare. Redan från början fastslås det att Tracey är den som är vacker och har talang, huvudpersonen har ingetdera. Vari ligger då tjusningen i den här romanen?

Jag skulle säga att den visar att du själv kan definiera ditt liv och välja vem du vill vara, som kvinna behöver du varken man eller barn för att förverkliga dig själv. Ditt ursprung kan vara din biljett till ett sammanhang eller en stängd dörr till ett annat. Din hudfärg kan i ett land vara mörk, i ett annat ljus. Och hela tiden finns en parallell värld i sociala medier, en värld du skapar och modifierar efter dina behov. Den visar på de enorma skillnader som finns mellan länder; det som i ett land är småpengar är en dagsinkomst i ett annat.

Livet är som en dans, men ingen dans på rosor.

2 tankar om “Swing time

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s