Home

Hopp: Doaas flykt till Sverige  av Melissa Fleming är en mycket gripande bok om en ung syrisk kvinna som tvingas fly från sitt hemland på grund av kriget. Egentligen handlar det inte bara om Doaa utom om ett helt folk och ett land som har varit en tragedi sedan 2011. Jag sträckläser under helgen och kontrasten är slående mellan min bekväma trygga tillvaro och den vardag Doaa delar med alltför många.

Halva den syriska befolkningen (ca 5 miljoner) har tvingats fly, 6,5 miljoner är internt fördrivna, över 250 000 har dött och över en miljon människor har skadats (siffrorna hittar jag i boken, men de verkar skilja sig åt beroende på källa). De flesta på flykt har hamnat i grannländer som Libanon, Turkiet, Jordanien och Egypten. Där välkomnades de först och togs väl om hand men allt eftersom har dock inte ländernas infrastruktur, sjukvård, skolsystem och arbetsmarknad klarat av det enorma trycket, attityden mot syrier har förändrats. Europa gör allt för att förhindra dem att komma in och det är så fruktansvärt sorgligt att tänka på hur oskyldiga människor som Doaa och hennes familj drabbas på det här sättet.

När jag först börjar läsa om den unga kvinnan stör jag mig på att texten inte är skriven i jag-form – den hade blivit så oerhört mycket mer personlig och levande tänker jag, men i slutet av boken är jag faktiskt tacksam för att det är en berättelse om henne, just för att det är så mycket att ta in.

Tydligen så har Steven Spielberg köpt filmrättigheterna till historien och när jag tänker efter så är det ju rätt mycket Titanic över den – ett ungt par som drömmer om en bättre framtid och går på en båt som ska ta dem över havet men hamnar i vattnet. Flyktingbåtarna går i skytteltrafik över Medelhavet och många är de båtar som är så sjöodugliga att tusentals människor får sätta livet till. Smuggelverksamheten är en smutsig bransch, som också beskrivs väl i boken. Jag vet att många av mina elever har kommit till Europa med båt och jag tror deras historier kommer, när tryggheten är säkrad och språket tillräckligt bra. Jag undrar hur syriska Dooa och hennes familj har det nu i smällkalla Jämtland… Hur lever man vidare efter att ha förlorat allt..?

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s