Home

Katten är gäst hos människan. Katten bestämmer när den vill ut, när den vill bli klappad och ha sällskap, när den vill äta och när den vill sova. Ofta passar det inte vad jag vill, katten är en mycket petig gäst. Som tvättar sig i timmar och som vägrar bli sötfotograferad. Jag hade ingen aning om att det var så här att ha katt 😬 men som ett barn är det omöjligt att inte älska katten oavsett hyss, besvär och egensinnighet 💖.

Chibi är gästkatten i Takashi Hiraides lilla vackra bok som jag var tvungen att köpa häromdagen. Med det ursöta bokmärket som jag fick med 🙂 . Samma färger som min egen lilla Tiger 😼. Ett ungt barnlöst par hyr ett hus i en av Tokyos förorter. Båda är författare och sitter uppe på nätterna och skriver. En dag kommer en katt till dem; Chibi och både berättaren och hans fru blir helt betagna. Egentligen är det frun som ägnar mest tid åt katten medan mannen beskriver. Chibi kommer och går som hon vill och låter sig inte lyftas upp ens.

Det är märkligt hur stor roll en katt kan spela i ens liv. Gästkatten är en vacker och tystlåten bok som egentligen handlar mer om livet som passerar än om själva katten. Det är svårt att berätta om ett djur och försöka tolka varför katten gör på det ena eller andra sättet. Men hon lär paret något om vad lycka är och att lycka är lätt förgången. Det vackra med djur är att det är här och nu och jag tror det är anledningen till att djur får oss att må så bra.

Även om Gästkatten är poetiskt och filosofiskt skriven så hade jag nog förväntat mig mer, särskilt efter att ha sett Kattfilmen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s