Home


Kattfilmen är en magisk film om Istanbuls katter som du inte får missa! Den finns på svt.play fram till och med 26 januari. Originaltiteln är Kedi – katt på turkiska, mitt namnförslag till vår katt 😼som, efter familjeråd, fick heta Tiger. 

Man ser verkligen katterna överallt i Istanbul och bilderna ovan tog jag sist jag var där i november. Istanbul visas från sin vackraste sida i filmen, eller det jag tycker är vackrast – staden i människors vardag och jag drabbas genast av akut längtan till att åka dit. Det finns många takterrasser och hus byggda tätt intill varandra i olika höjder, med träd som slingrar sig utefter husväggarna – perfekta för katter som gillar att klättra och att ha översiktsperspektiv. 

Vi får möta sju olika katter med olika personligheter och människorna runt omkring dem som älskar dem. Det är så vackert att se hur människorna avgudar sina katter och jämställer dem med gudar, rymdvarelser och superhjältar och botemedel för psykiska besvär.

Det fina med katterna är att ingen verkar äga dem utan de strövar fritt som de vill. Ingen kan egentligen bestämma över en katt, han väljer själv vem han tycker om. Det kan i och för sig hänga ihop med vem som matar den 😼😜.

Jag vill också att vår katt ska vara fri, att han kan komma och gå som han vill. Att vi bor på andra våningen och jobbar ställer dock till det, men så fort vi är hemma och han vill släpper vi ut honom. Här är dock människor inte lika vana vid katter så de tror genast att han är en ”ensam, hungrig och bortsprungen katt” och lägger upp på Facebook och i morse fick jag till exempel samtal från en tjej som ”tagit hand om” Tiger. I lördags tog en man honom till polisen (!) för att kolla id-nr, han trodde det var hans egen katt (!!). 

Det var i Izmir som jag träffade katten som fick mig att drabbas av akut kattlängtan, det var mycket märkligt. Vi hade åkt linbana upp på ett berg där det fanns olika kaféer och den dagen kände jag mig hängig men det var skönt att sitta i solen och dricka iskaffe och så kom den där katten, som var så vänlig och vacker (se bild nedan) och som talade direkt till mitt hjärta… 

4 tankar om “Kattfilmen

  1. Såg på en katt sida Att man rekommenderade ett halsband med en öppningsbar berlock där man Kan lägga till en text typ ”jag heter Tiger och bor xxxxxx men jag får gå ute om dagarna”

  2. Han verkar acceptera sitt nya halsband med telefonnummer och adress och för varje vecka så blir det fler grannar och hundägare som vet vem han är 🙂 Lite synd att jag redan sett Kattfilmen två gånger 🙂

  3. Ping: Gästkatten | Läsenär

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s