Home

Mitt första intryck av Inger Edelfeldts Konsten att dö var att den här kommer jag nog lägga undan ganska snabbt, de banala beskrivningarna av den unga kvinnan Monia som Jacky Måhlin möter i Tyresö klarade jag knappt av att läsa…

”Hyn var så perfekt och klar som ett äpple sv sorten Transparente Blanche. Hon var helt osminkad, även läpparna liksom klara, rosa, snäcklika. Ögonfransarna och brynen lika mörkt gyllene som håret. Fransarna var långa, täta och böjda som spröten på ett sileshår. Över näsan löpte ett antytt band av små fräknar, också de liksom gyllene” 

Är det en Harlequin-roman jag råkat låna tänkte jag för mig själv 😉 , men som tur var gav jag den ytterligare en kvart och jag insåg att här är en roman i klass med Egenmäktigt förfarande! 🙂 Vi har en kvinna i 50-årsåldern som lever ensam som jobbar inom kultursektorn, enligt henne själv ”stolt, självständig och nyfiken”. I relationen med den gifte mannen och i mötet med Monia framstår hon dock som någonting helt annat. Även om hon analyserar och beskriver sig själv mycket träffsäkert, så verkar hon oförmögen att välja bort det som sedan får henne att gå under isen. Vägen dit är dock spännande och handlingen får en mycket oväntad vändning!

Jag älskar Inger Edelfeldts språk som är vardagligt och precist men ändå så vackert och jag fascineras av människorna hon beskriver. Ibland vet jag inte om hon är ironisk när hon t.ex. går in på detaljer ”Jag har nya lämpliga skodon; dyra promenadsportskor som var extremt bekväma och samtidigt hade en snygg och originell design.” Driver hon med alla ”kulturtanter” eller inte?! 🙂 Jag ska definitivt läsa mer av henne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s