Home


För några år sedan läste jag Rensa i röran med feng shui och den förändrade mycket i mitt liv; utan onödiga prylar blir livet så mycket enklare och i stället för att shoppa och städa upp bland överflödet hemma kan jag lägga energin på annat. Den handlar mycket om flöden, som att ”en hög” (du vet de där sakerna som ska ner till källaren men måste gås igenom först, kan ju behövas lite längre fram fast får inte plats någonstans och du har ingen aning om var du ska göra av dem, förutom bakom dörren) stör ordningen eftersom jag hela tiden vet att den finns där och behöver åtgärdas. Kan inte påstå att jag tror på att olika väderstreck och hörn passar bättre för det ena eller andra i hemmet men saker tynger helt klart! Samt energitjuvar av olika slag! Smakprov på boken om du funderar på att skapa mer plats, tid och energi i ditt liv! 🙂 

Häromveckan hittade jag en annan variant på samma tema – Prylbanta av minimalisterna Elisabeth Byström och Johan Ernfors; i den är dock vinklingen konsumtionens påverkan på miljön. Vi svenskar lever som om resurserna är oändliga! Om hela jordens befolkning skulle ha samma livsstil så skulle det behövas 4,5 jordklot för att bistå oss (!!). Varje vecka dignar affärerna av nya kläder, inredningsdetaljer, skönhetsprodukter, teknik, sportprylar och ingenstans kan jag undvika att bli påmind – reklamen finns överallt och shoppingen har blivit vårt fritidsintresse, hela tiden ”behöver” vi något nytt och hemmet expanderar oförtröttligt. 

Nu är det i alla fall dags för mig att åtgärda mitt eget hem och liv. Vår lägenhet består av två hem som blev ett för snart två år sedan och vi har inte riktigt lyckats slutfölja projektet och vi tillbringar mycket tid med att leta efter saker; som nu till exempel är extranyckeln till bilen borta. 34 (!!) timmar tillbringar visst medelsvensson per år med att leta efter saker i sitt överfulla hem. Jag skulle gärna göra annat. Mitt köpstopp jag hade för ett par år sedan är nog dags att återinföra, jag lovar att jag har saker så jag klarar mig! 

Prylbanta är inte lika inspirerande att läsa som Rensa i röran med feng shui men ack så nödvändig, i alla fall jag önskar att det finns en planet kvar till mina barnbarn. Och tyvärr hjälper det inte enbart att källsortera. Konsumtionen är något politiker talar mycket tyst om eftersom den enligt alla ekonomiska kalkyler håller det ekonomiska hjulet igång. Men vad hjälper det om vi inte har någon planet kvar?! Och nu är det snart jul igen, som tur är förstår barnen att den planerade resan ersätter många julklappar men de får så det räcker och blir över hos den andra föräldern…

Prylbanta innehåller verktyg för att åtgärda det onödiga överflödet och ger alla förklaringsmodeller till varför vi samlar på oss saker. Den är kanske inte så inspirerande och rolig att läsa men det är inte en bok om städning heller; fast ett välstädat hem mår alla bra av! 

Och du behöver absolut inte köpa boken, utan gå på bibblan som jag gjorde! 🙂 

7 tankar om “Prylbanta

  1. Bra slutkläm!
    Det är något vi alla behöver tänka på och ta till oss. Senast igår gick jag på Indiska och funderade på att köpa något ”fint julpynt”. Men så kom jag på att det nog ligger en vacker stjärna i glas, från just Indiska. Den ska plockas fram idag. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s