Home


Den där förlamande känslan när man vet att någonting inte stämmer… Små tecken som var för sig är obetydliga men tillsammans spräcker alltihopa. Alltihopa är förhållandet, äktenskapet och familjen det vill säga hela ens tillvaro. I Petras fall är det en ljusstake vid sängen i sommarstugan som får henne att fatta misstankar. 

Det är någonting som inte stämmer är nog det bästa jag läst av Martina Haag; här har hon lagt undan tramset och försöken att håva in läsartjejkompisar (mig förlorade hon för väldigt väldigt länge sedan). Som det står i DN ”När tidningen Mama kom i början av millenniet, med sin berättelse om den moderna morsan, var det liksom Kerstin Thorvall på speed. Det vanligaste ordet var ”kaos”, fast texterna var skrivna i en så tillrättalagd stil. Krönikörerna skrev dråpliga historier om hur himla ”kaosiga” morsor de var: de glömde hunden på Ica och drullade med barnens mellanmål men eftersom de var så himla härliga så gick allt så bra ändå. Martina Haag utvecklade en egen krönikegenre, en slags Bridget Jones-ifiering av morsarollen som blev tongivande och kopierad. För tio år sedan utsågs hon till ”Årets mama”, och skrev sedan flera romaner i samma anda om ett liv som stod på ända. Som all formelartad prosa blev den snabbt tråkig att läsa.” (Hela recensionen

Det är något som inte stämmer är inte det minsta dråplig och kaosartad. Det är bara stillsamt ärligt och smärtsamt att läsa historien om när Petra (Martina själv) förlorar sin man i en smutsig otrohetsaffär. 

Läsaren får följa med Petra  på hennes treveckors sommarjobb som stugvakt i fjällen, det känns lite otippat faktiskt, men för att använda en klyscha ”naturen läker alla sår”. Så läsaren får lära sig om fångstgropar, fjällfauna och burkmat. 

Romanen är lite tunn, hade gärna grävt djupare i skilsmässan (men antagligen svårt att outa eftersom det är hennes egen) och även i processen att komma över. Berättelsen rör sig på ytan och egentligen händer ingenting mer än att hon berättar hur hon kom på anledningen till att han ville skiljas och hur mycket hon vill ha honom tillbaka, vilket hon inte får. 

Lästips för två fängslande timmar  🙂 

7 tankar om “Det är något som inte stämmer

  1. Det skiljer sig mycket från hennes andra trams. Det jag minns bäst från boken är när hon skriver att hon får ett mobilfodral i julklapp av exet medan den nya kvinnan får en minkpäls. Lite cred för att hon skriver så öppet om att hon kan tänka sig att göra vad som helst bara han kommer tillbaka. I vanliga fall ska man bli arg och räcka fingret men aldrig krypa men så ser ju inte livet ut.
    Men ärligt talat så tycker jag att den är mest intressant för att vi vet vilka det handlar om och det krävs ju inte många avsnitt av Historieätarna för att se vilken relation dom har till varandra. Det måste ju vara smärtsamt att skåda som en tredje part

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s