Home


Tror jag fick Simone och jag av min pappa i julklapp för länge länge sedan, han hade ibland rätt bra koll på intressant ny litteratur och visste att jag var intresserad av feminism. Själv avfärdade han dock allt som ”tjafs av och för kvinnor” och fortsatte vara något av en mansgris, eller bara som andra män födda på 40-talet. Men han visste vem Simone de Beauvoir var (!) och diskuterade gärna. Och egentligen visste jag ju att han uppmuntrade mig i att vara stark och ifrågasätta. Just då var det genus, så här 20 år senare känns andra frågor mer angelägna för mig. Men åh vad jag önskar ibland att jag hade en pappa som levde och var frisk! Tyvärr förmörkade ju alzheimersgalenskaperna de senaste åren… 

Läste ju nyligen Livet av Åsa Moberg och kom på att jag ju hade Simone och jag i hyllan och ville jämföra lite vad hon skrev då, i slutet på 90-talet. Upptäckte att väldigt mycket i Livet är identisk information med Simone och jag!! Jag skulle säga allt som rör hennes privata liv och det är ju ganska intressant att man som författare kan återanvända ”gammal skåpmat” och göra nya pengar på det!?! Fast just pengar unnar jag Moberg med tanke på hur knapert hennes liv har varit under åren 🙂 . 

Simone de Beauvoir har jag inte heller läst på 20 år och ingenting jag funderar på att plocka upp direkt, men hon fascinerar mig fortfarande. I Simone och jag lyfter Moberg fram likheterna mellan deras liv; skrivandet, förhållandet med förtryckande män, sexualiteten och barnlösheten. Och så som stor litteratur ska vara; den får en att börja fundera över sitt eget liv… 

En tanke på “Simone och jag 

  1. Har aldrig läst Moberg eftersom vi står väldigt långt ifrån varandra i många frågor. Men jag är lite nyfiken, då jag såg ett program med henne i höstas. Hon är en engagerad person.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s