Home


Jag behöver läsa en del ungdomsböcker i jobbet och det är inte alltid ett trevligt nöje, alltför ofta plockar jag fram mina gamla ”säkra kort” bara för att det är jobbigt att hitta något nytt som är bra. Jag vägrar nämligen jobba med sånt jag själv inte lockas av, tror det påverkar elevernas läslust. Nu har jag ju jobbat med sfi och ungdomar som inte kommit så långt i språket de senaste åren så jag har kommit undan med lättläst (tråkig 😴men snabbläst 😀) litteratur, så läsdelen har inte varit så betungande direkt.

Fick tips av Cirkulationsbiblioteket om Lisa Bjärbos Allt jag säger är sant som jag helt charmad sträckläste en kväll och jag ser fram emot att läsa den tillsammans med mina elever!

Första kapitlet handlar om hur 16-åriga Alicia blir inlåst på skoltoaletten efter att hon nästan kissat på sig och kissbeskrivningarna som jag läste med inlevelse framkallade många skratt, särskilt tillsammans med en målande PowerPoint med bilder på toaletter som jag snabbt satte ihop innan lektionen😅. Toalettvokabulär vettu! Den innehåller mycket dialog och det är perfekt för mina elever som behöver lära sig idiomatiskt talspråk. 

Lärar-Ylva blev mycket lättad över att Alicia är en stark tjej med bra självförtroende som inte behöver t.ex. ett perfekt yttre, alkohol eller bekräftelse av killar för att duga som tonårstjej och hon har fin kontakt med äldre och yngre familjemedlemmar. Hon går mot strömmen och allas förväntningar och hoppar av gymnasiet (!!) och börjar jobba på kafé och det känns annorlunda och lite vågat faktiskt och det visar att vägen kan se olika ut… Men såklart är ingenting perfekt – en mycket dålig dag drar Alicia in sitt span i kaféets städskrubb där hon överfaller honom med kyssar och det slutar med ett ligg. Sa jag att hon var oskuld? Hmm, inte så realistiskt scenario alltså… Tänker på kampanjen #metoo och om det hade varit omvända roller; om han hade slitit in henne i skrubben – då hade det räknats som ett övergrepp… Det kommer nog bli många intressanta diskussioner i klassrummet och tyvärr alla killar i klassen – chansen är minimal för att du ska bli indragen i skrubben i verkligheten! 😅

Jag återkommer med rapport från målgruppen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s