Home

Samtal med vänner är de ord som växlas vid middagsbordet, på festen, i sovrummet, på stranden, i mejl, i sms, i telefon, i rus, i passion, av intresse och i desperation mellan fyra vänner, eller typ vänner, flickvän, pojkvän eller gift eller någonting däremellan.

Sally Rooneys relationsroman är en fantastisk bok som inte helt lätt låter sig beskrivas och som definitivt växte med sidorna. Det handlar om att vara ung, om att vilja ha roligt, om att vilja bli något, om vänskap, om att söka kärleken, om att dras med sitt bagage, om att sörja, om att skada sig själv, om att ha ont, om att ha komplex, om att vara lycklig, om att leva och om att vilja dö.

Det är Dublin och det är nu och det är Frances och Bobbi, två estradpoeter, eller snarare  en för det är Frances som skriver. Bobbi är den som är vacker och som knyter kontakter. Frances är den som är knivskarp. Båda vill de ha det den andra har och jag kommer att tänka på Elena Ferrantes Neapelsvit och rivaliteten mellan väninnorna Elena och Lila. Frances är Elena, fast 2017. Och bara sådär får man veta att de en gång varit ett par. Där känner jag mig plötsligt väldigt gammal och konservativ, ingen av mina nära vänner byter plötsligt preferenser. För Frances blir besatt av Nick, en något äldre gift man och ju längre relationen fortgår desto sämre mår hon. Jag tycker att hon beskriver kärleken väldigt fint, jag förstår bara inte varför han inte lämnar sin fru. Fast på något sätt så är det Frances och Bobbi som älskar varandra.

Jag förflyttas tillbaka i tiden till när jag var 20 och läste litteraturvetenskap och hela min värld var universitetet, känslan av att leva i nuet och ha framtiden för sig, att äta snabbmakaroner och knäckebröd för att kunna köpa vin och cigg. Jag undrar ibland hur livet hade sett ut om sociala medier hade funnits när jag var yngre. Jag hade inte ens en mobiltelefon på den tiden och jag cyklade till universitetsbiblioteket för att skicka ett mejl. Världen är så mycket större nu. På gott och ont.

2 tankar om “Samtal med vänner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s