Home

Har alltid imponerats av Ann Heberleins böcker och artiklar men senaste året har jag börjat undra om allting står rätt till, för plötsligt så känns hon som en främlingsfientlig skåning som har en politisk agenda matchande SD men hon är visst bara Moderat 😉 .

I vilket fall, lånade Den banala godheten på Solna bibliotek (den stod inte ens på korttidslån!! I Stockholm har jag köat ett bra tag redan) och började läsa och jag måste säga att hon har otroligt mycket kloka saker att säga. ”Godheten” är inte alltid till människors bästa och definitivt inte till Sveriges bästa. 

Själv är jag mitt uppe i vad jag skulle säga är en nutida skandal och varje dag brottas jag och mina kollegor med ”godheten” som gjorde att Sverige öppnade dörrarna för över 45 000 ensamkommande ”barn” och satte igång ett tvåårigt hjälpprojekt som ännu inte är till ända och som jag är en del av. Jag läser en mängd artiklar med helt andra ögon än tidigare. Mina illusioner är totalt borta och jag är mycket kritisk till hur asylsystemet fungerar i Sverige just nu och jag tycker (tyvärr) Ann Heberlein har rätt i mycket. 

Den banala godheten handlar om mångfald, integration och svenska värderingar och det är begrepp som faktiskt tål att diskuteras och Heberlein gör det på ett intressant sätt, men alla fotnoter och hänvisningar till vetenskapliga rapporter gör den såklart en aning tungläst och jag märker ibland när hon inte har referenser utan bara slänger ur sig saker, som att ”SFI borde utarbeta nya metoder för att analfabeter bättre ska lära sig svenska”då håller det inte. De analfabeterna går på min skola och jag skulle säga att vore de bara där 100 % av tiden och dessutom lade ner ett par timmar hemma på att studera svenska eller titta på svensk tv/lyssna på svensk radio så skulle språkinlärningen gå betydligt snabbare. Nu är många elever borta halva tiden eller mer och ägnar fritiden åt att umgås med landsmän, träna på gym eller spela fotboll, typ. Undervisningsmetoderna är det alltså inget fel på men har man ingen skolbakgrund eller mycket bristfällig sådan så har man ingen kunskap i hur man studerar och som Ann Heberlein skriver om, får man alla bidrag utan motprestation så finns det ingen anledning att anstränga sig heller. Vi lärare kan prata studieteknik tills öronen ruttnar, det känns ibland som att våra elever skrattar åt oss och Sveriges naivitet. 

Den banala godheten sågas i de flesta större dagstidningar; den är alltför spretig, fördomsfull, osaklig, vinklad och innehåller många felaktigheter etc och antingen är hon ute och cyklar helt eller så är reaktionerna på hennes bok bara i linje med vad hon faktiskt skriver om… 

Jag citerar slutorden som jag tycker sammanfattar hennes budskap ganska bra: Godhet är vackert, kärlek likaså – men man bygger inte samhällen med hjälp av känslor som hör hemma i den privata sfären och i mellan mänskliga relationer. Vår lagstiftning strävar inte efter kärlek, utan rättvisa. Vårt socialförsäkringssystem är inte ett uttryck för godhet, utan för ansvarstagande. Vi är solidariska och samarbetar med varandra, inte för att vi älskar varandra eller för att vi är goda, utan för att vi inser att det gagnar alla i ett samhälle att stötta varandra och hjälpa dem som är utsatta. Ett gott samhälle vilar inte på subjektiva känslor av godhet och kärlek, utan på rättvisa, ansvarstagande, solidaritet, lag och ordning. 

Så, vad tycker du? 

5 tankar om “Den banala godheten

  • Synd att SD är det enda partiet som verkar lyfta frågan men vi får se vad som händer i nästa val… Jag får hoppas att folk fattar att jag inte kan vara brun när jag jobbar med invandrare/asylsökande 🙂

 1. Jag oroas över tystnaden vad gäller saker man borde prata om. Tystnaden känns förljugen. Jag var tvungen att kolla att Folkbladet inte var en SD tidning innan jag läste artikeln. varför skriver inte kvällspressen om detta? DN? Varför skriver fler kvinnor i min ålder och försvarar en man som faktiskt blivit dömd (med tanke på hur jävla svårt det verkar att få till domar i såna här lägen?) med att flickan säkert ljuger. Varför står vår statsminister och skakar hand med en som vägrar att lämna Sverige trots utvisningsbeslut? Statsministern sa igår att han kan läsa fast han är svetsare. Bra, då funkade skolan när han var barn men frågan är hur långt han kan tänka? http://www.folkbladet.se/nyheter/norrkoping/sexbrott-pa-konfirmationslager-om4848155.aspx
  Jag är rädd för vart vi är på väg. Om SD, med deras smutsiga agenda, är de enda som pratar om såna här saker så kommer dom att vinna. Ser även skillnaden att de som förr mest var medelålders män som kommenterade positivt SD sidor har blivit sidor där lika många kvinnor kommenterar. Vem ser oss kvinnor?

 2. En myndigheter beslutar och andra myndigheter jobbar emot beslutet, helt otroligt! Har funderat mkt på vad det är som får människor att engagera sig osunt o blint i vissa frågor… Undrar också vart vi är på väg?!

 3. Dokumenterade sanningar och uppriktighet skall man inte skygga för! I varje sund nation finns en opposition! I det här landet handlar det om mest om kränkta ”känslor”?
  Och om man vågar tycka något? Nonsens! Dumheter !
  Vi kan tycka till! Det finns mycket orättvisor att tycka till om!
  När vi har en lagstadgad ”Grundlag” som tillåter ”alla” att ha åsikter Den dyrbara yttrandefriheten! Om man istället skulle ta och tänka på vad som är allra bäst för Sverige som land? Och Vad är bäst för dem som är tvungna att bo där?Hur vi kan samarbeta för att landet skall gå bra? Istället för att fastna i vad som kan verka kränkande åsikter?
  I utlandet ser man på oss svenskar som ett dumt barnsligt och naivt folk – Med all rätt ! Vi attackerar varandras åsikter istället för att samarbeta och finna lösningar på den situation som råder i landet..
  Ja så dumma är vi som folk!! Omogna sandlådefasoner är det som styr landet idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s