Home

 

Jack Kerouacs På drift finns fortfarande på min kvar att läsa-lista men det var lite lustigt att hitta en ny bok med samma namn och jag funderar på hur de hänger ihop. Handlingen i Marianne Lindberg De Geers På drift utspelar sig under samma tidsperiod som originalet och man får följa Mona från liten flicka till ung kvinna.

Ingenting går som det ska och hela historien är så sorglig. Mamman är alkoholist och pappan begår självmord när Mona är liten. Hon träffar på den ena skitstöveln efter den andra och hon utsätts för en rad övergrepp och svek. Det finns inte en man i Monas närhet som har något gott att tillföra och hon blir ständigt utnyttjad och manipulerad. Själv flyter hon bara med i livet, som på drift, utan att överhuvudtaget fatta några egna beslut och hennes yrkeskarriär spänner mellan ett antal aupairjobb i Tyskland och England till mentalsjukhus i Göteborg och konstnärsskola. 

Det är 60-tal och jag får en målande inblick i hur samhället såg ut och hur underlägsen kvinnan var och en rejäl dos av sex drugs & rock’n’roll. Mycket sorgligt men ändå upplever sig inte Mona som förtryckt, hon bara är och accepterar. Jag kan tänka mig att Sals äventyr i På drift har en annan utgångspunkt och förutsättning, för att han är m a n. 

Den 71-åriga Marianne De Geer som gör författardebut skriver Monas historia på ett fantastiskt sätt tycker jag; handlingen rakt upp och ner utan krusiduller, känslorna får läsaren fylla i och tydligen är hon på gång med en uppföljare. Den ser jag fram emot att läsa. 

2 tankar om “På drift

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s