Home


Absolut svensk – en id-handling är Soran Ismaels tankar, idéer och berättelse om sin uppväxt genom Jonas Steken Magnusson. Minns att jag såg något program på SVT med samma namn, där Soran åker ner till irakiska Kurdistan för att hänga med peshmerga och fundera på om det är värt att ge sig in i kampen mot IS. 

Kan inte påstå att jag med iver läser en biografi av en person som inte ens fyllt 30 och Soran Ismail är så pk att jag faktiskt gäspar ibland och just den där frågan kurdisk(fyll i valfri nationalitet)svensk/halv/hel känns något uttjatad efter alla mina år som lärare i mångkulturella områden. Din indentitet, vem är du liksom..? Delar min vardag med en man från en annan kultur och har så gjort under många år. Men man blir hemmablind; Sorans bakgrund med all rasism som följer därmed och insikterna som kommer på det, är helt ny kunskap för vissa och det är verkligen synd att sådana här böcker behövs. 

Bitvis är han rätt rolig och det bästa måste jag säga är, när han i ett psykologtest för att mäta fördomar, själv klassificeras som ‘fördomsfull’ 😂 . Skulle säga att han där är typisk svensk -tolerant på ytan, intolerant under ytan. Fast ursäkta, men i vilket land finns inte rasism och intolerans?! Men jag undrar om den här diskussionen finns i andra länder… Sen finns det ju grader av helvetet. Mycket talande är när hans pappa, som i hemlandet blivit fängslad och torterad på grund av sin etnicitet, rycker på axlarna åt att en svensk granne inte hälsar i trappan, kanske på grund av hans ursprung. Det viktiga är trygghet och frihet liksom. 

Om du vill veta mer om kurdernas historia och hur det ser ut i Irak tycker jag du ska läsa den här boken. Det finns också en hel del av udda möten – Soran Ismail samtalar gärna med sverigedemokrater och människor som tror på att värna svenskheten och inte drar sig för att ta till järnrör och knytnävar  för att visa vad som gäller. Riktigt intressant analys av Absolut svensk finns i svd av Qaisar Mahmood där han ställer sig frågan hur Soran Ismail som hela tiden definierar sig som kurd och hur det påverkar och har påverkat hans liv, kan bygga hela sitt resonemang på att det är fel att definiera sig som etnisk svensk och försöka att bevara den gruppen intakt. Både peshmerga och nynazister använder våld och vapen, den ena i sin frihetskamp och den andra i… ja, vad är huvudsyftet; bevara Sverige svenskt..? Det ena våldet fördömer vi och det andra… målet helgar medlen? 

2 thoughts on “Absolut svensk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s