Home

bly

Sara Paborns Blybröllop är en sådan där fantastisk bok som gör att jag ser fram emot min tid på pendeltåget och tunnelbanan till jobbet och får mig att längta hem efter jobbet bara för att läsa vidare och se vad som händer. Egentligen vet jag vad som händer, det är klart från första början.

Irene är efter drygt 40 års äktenskap innerligt trött på sin man och förgiftar honom med bly. 

🙂 Förlåt, men det är bara så komiskt. Eller egentligen inte. Det är så tragiskt men ändå lyckas Paborn skildra situationen på ett totalt skruvat sätt. ”Blybröllop” heter det när man varit gift i 46 år, vanligare att man firar Silver- och Guldbröllop kanske.

Antagligen är det ett ytterligare ett tecken att jag nått tantfasen i livet men jag älskar att läsa om kvinnor i medelåldern som tar kommandot över sina liv, som inte nöjer sig längre, som lämnar sina bojor, fysiska och psykiska, och börjar göra som det passar dem. Och konstigt nog blir det ofta lugn och ro, trädgårdstäppor, böcker, vegetarisk mat med gott vin och vackra inredningsdetaljer 😉 .

Ett olyckligt äktenskap bör lösas upp, det är min övertygelse. Visst kan man försöka lappa och sy ihop och få det funktionsdugligt och tänka på barnen och allt det där, men ändå; livet är kort, alldeles för kort för att slösas bort på olycka. Så varför skiljer sig inte Irene från Horst – mannen som aldrig har gett henne en komplimang, som tar henne för givet, som inte gör någonting hemma, som förnedrar henne och förminskar henne och tar ifrån henne allt som är henne till glädje i livet..? Tja, hon var helt enkelt inte tillräckligt stark för att gå. Det krävs mer styrka för att lämna än för att stanna kvar. Tiden var annorlunda då. Min mamma skilde sig inte heller fast hon borde ha gjort det när jag och min bror var små. Hela hennes liv gick åt till att leva min pappas liv. Sedan när han är död är det för sent, orken är slut. Och nu när Irene närmar sig de sextio så resonerar hon så här:

Var finns dramatiken i en skilsmässa när barnen är utflugna? Det är en mycket tråkig ”lösning”. Fantasilös. Konventionell. Jag ville inte sitta hemma och glo i fyrtio år för att sedan bara släppa Horst i en skilsmässa där han skulle ta det mesta av bohaget och pengarna. Nej. Döden är ett sätt att skilja ut sig från det vardagliga. Jag förhöjde Horst! Egentligen borde han vara tacksam. Vad är en skilsmässa mot en giftdöd i klass med Neros? Horst hade trots allt fått leva längre n den genomsnittlige svensken för hundra år sedan. Det var gott nog.

Så, som läsare, är jag helt införstådd att Horst måste förgöras med bly 🙂 . Men alla ingående beskrivningar av tillredningen av blysockret i köket och gör att hela huset stinker och som blandas i hans mat och dryck och hur han sakta men säkert tynar bort i sjukdom fjättrad till sängen, samtidigt som Irene blommar upp och verkligen njuter av livets goda blir till slut för mycket. Jag sörjer inte när jag har läst klart.

Läs du också!

 

 

3 tankar om “Blybröllop

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s