Home

FullSizeRender

För att kunna leva behöver man vatten, mat och värme. Det kallas att överleva. För att leva på riktigt behöver man också trygghet, familj, vänner, utbildning, framtidsplaner, nöjen, resor.. Allt det där andra, som är så självklart att vi inte ens funderar över hur bra vi har det.

Yeonmi Park överlevde en uppväxt i Nordkorea, ett land som är som ett fängelse och lyckades fly till Sydkorea, via Kina och Mongoliet och berättar sin historia i För att kunna leva.

Jag visste inte så mycket mer om Nordkorea än att det är en kommunistisk diktatur som innehar kärnvapen. Att läsa Yeonmi Parks självbiografi lärde mig mycket och hon (”medberättaren” Maryanne Vollers) berättar på ett spännande och osentimentalt sätt om hennes och hennes familjs fruktansvärda upplevelser. Fadern dör på kuppen och hon skiljs från både mamman och systern.

Hur är det att växa upp i ett land där den enda religion som tillåts är dyrkandet av statsöverhuvudet? Där alla böcker, tidningar och tv-program är censurerade och vinklade åt ett visst håll? Där man tidigt lär sig att inte ifrågasätta eller tänka själv? Där man lever i mörkret, såväl bokstavligt som bildligt och där man knappt får mat att överleva på? Ett liv utan mediciner och utbildning? Där sociala medier inte existerar? Jag kan knappt föreställa mig…

Nordkoreaner som hoppar av och flyr till Kina är mycket utsatta och flyktingsmugglare ser till att kvinnor (och barn som Yeonmi) säljs för äktenskap. Ettbarns-systemet har gjort att det saknas fruar, särskilt på landsbygden. Tyvärr stannar det inte vid ett giftermål med en kinesisk man utan kvinnorna utsätts för övergrepp på vägen av såväl smugglare som köpare. Det kallas trafficking. Som gifta utnyttjas de som billig arbetskraft och riskerar hela tiden att bli angivna och deporterade tillbaka till Nordkorea och där väntar döden.

Slutmålet för avhoppare är Sydkorea men även om det finns ett mottagande, så väntar ett liv på samhällets botten. Nordkoreaner som levt isolerade från populärkultur, teknisk utveckling och kritiskt tänkande är hopplöst efter. Yeonmi behöver inte bara läsa in sin grundskole- och gymnasieutbildning utan även plugga in allt normala människor vet per automatik – den berömda referensramen. Den som gör att man känner sig hemma i ett samhälle; kunskaper om tv-program, sångare, skådespelare, sportstjärnor etc. Ofta när jag läser texter med mina nyanlända elever så slås jag av hur mycket jag måste förklara, sådant som är omöjligt att hitta i ordboken, sådant som behövs googlas på och kollas på på Youtube. De skulle behöva lägga ner lika mycket tid som Yeonmi på att plugga in detta själva, det är omöjligt för en lärare att servera allt.

Jag tänker dock att nordkoreaner ändå välkomnas i och med den ekonomiska hjälp varje person får i Sydkorea – bostad, utbildning och försörjningsstöd samt det eftertraktade medborgarskapet. Ett liv i frihet. Jag kan inte påstå att flyktingar i Sverige är lika välkomna, även om de också får ekonomisk hjälp.

Yeonmi är en mycket stark ung kvinna som öppet berättar om sin kamp för frihet och hon blir en slags ambassadör för nordkoreanska avhoppare och hon reser världen runt för att dela med sig av sina erfarenheter.

 

5 tankar om “För att kunna leva 

  1. Det som upprör mig är att det fortfarande finns folk i Sverige som hyllar socialism. Det finns ännu inget land som visat på att befolkningen mår bra och lever väl av det. I första majtågen i år hyllade vänstern Venezuela som förebild och då undrar jag under vilken sten folk varit senaste åren. Det räcker med att tacka med folk som levde i gamla öst. Men vi skrattar gärna och hånar Nordkorea lite. Det ligger lagom långt borta för att vi inte ska behöva bry oss.
    Jag har läst flera böcker om avhoppare från Nordkorea och det är skrämmande läsning.
    Fanns en film på Netflix, en dokumentär, som en västerländsk nordkoreaälskare gjort som skulle vida på vanligt liv där och som visade exakt det regimen vill ska visas. Usch

    • Socialism verkar aldrig ha fungerat… det verkar bara vara en täckmantel för diktatur/hålla fattig befolkning nöjd och i schack… däremot tänker jag att staten bör ha ett stort ansvar för välfärden.. är inte påläst på Venezuela och tar gärna emot titeltips på böcker du har läst om Nordkorea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s