Home

FullSizeRender

I personalrummet har vi ett ständigt pågående samtal om varför, hur och sedan – hur och varför kom de alla hit..? Hur ska de lära sig språket och kulturen och få en plats i vårt samhälle..? Och sedan; vad ska det bli av alla dem som inte klarar sig igenom Migrationsverkets nålsöga..?

Jag kan inte påstå att flyktingfrågan tidigare engagerat mig särskilt. Som sva-lärare har jag naturligtvis kommit i kontakt med asylsökande och nyanlända invandrare sedan jag började jobba för hundra år sedan och mina elever har varit unga och de har varit vuxna. Nu är de både och – unga på pappret, vuxna i verkligheten. Det har vällt in människor från Mellanöstern och Nordafrika till Europa de senaste åren och anledningen är inte bara krig, svält och förtryck. Situationen är plötsligt annorlunda och jag är inte längre bara språklärare, jag är en liten kugge i ett mycket stort maskineri, som jag skulle vilja säga håller på att haverera och som jag inte vill vara en del av – nämligen människohandel.

Jag läser Loretta Napoleonis Kidnappningsindustrin och bilden klarnar något. Den är en sådan där massiv bok, som får mig att önska att jag var mer insatt i politik och ekonomi.

Kidnappning och flyktingsmuggling. Människohandeln har enligt Napoleoni växt om den illegala droghandeln. Kidnapningsindustrin ger en mycket fängslande inblick i den obehagliga verksamhet som uppstått med globaliseringen, IS och kriget i Syrien. Och anledningen till att jag jobbar på en språkintroduktionsskola som öppnade för ett och ett halvt år sedan, när behovet var skriande efter massinvandringen 2015.

Det är inte bara kriminella som skor sig på den globala folkförflyttningen; biståndsorganisationer och vinstdrivande företag som erbjuder uppehälle, vård och utbildning. För staten blir det skatteintäkter. Skattebetalarna står för notan. Jag vågar knappt tänka på vad kostnaden för en ensamkommande ungdom uppgår till innan hen ens har fått uppehållstillstånd (boende, god man, sjukvård, tandvård, skola, advokat, socialtjänst etc) och jag ser varje vecka hur uppdragen inte sköts som de ska.

Napoleoni berättar om studier som visar på att Europa behöver den unga och arbetsföra arbetskraften, men att det tar lång tid innan utgifterna betalar sig. Billig arbetskraft verkar det finnas stor efterfrågan på, även om det i Sverige är långt kvar till minimilöner och en helt avreglerad arbetsmarknad. Flyktingfrågan utlöste Brexit och de främlingsfientliga högerpartierna breder ut sig, som en motreaktion på massinvandringen.

Napoleonis perspektiv är det ekonomiska och i mitt arbete har jag alltmer börjat fundera på den aspekten. Global politik, ekonomi och terrorism är den största inkomstkällan för såväl jihadister som gangsters. Hon intervjuar förhandlare som vittnar om enorma summor som är inblandade i de kidnappningar som blir allt vanligare i länder där all annan ekonomi har kollapsat och där piratverksamhet och kidnappning blivit legitima affärsverksamheter. Globaliserad kriminalitet tar över hela länder. Hon redogör för de flyktvägar som erbjuds och kostnaderna för de olika färdsätten. Jag känner igen de fruktansvärda berättelserna i fragmenten av elevernas berättelser. Jag har elever som suttit i Libyens fångläger.

Girighet verkar styra världen. Religion är bara ett svepskäl för att roffa åt sig pengar och makt.

Jag märker hur jag i mitt arbete blir alltmer cynisk. Vi sitter i ett stort systemfel och jag undrar hur mycket vi eller våra elever förstår varandra och vår samtid. ”Det svåraste när man försöker samtiden är att saker och ting hänger ihop på så trassliga sätt” (SvD) Vems intresse var det att ungdomarna skulle komma hit; deras eget, familjens eller smugglarnas? Finns det något samband mellan deras passivitet och anledningen till flykten hit..? Hur kan man förhindra att människor tjänar pengar på att frakta och sälja människor..? Att stater betalar ut hundratals miljoner kronor i lösen (i hemlighet, för skattebetalarnas pengar) för varje kidnappad västerländsk biståndsarbetare eller journalist?

Loretta Napoleonis lösning är socialism, men hon går inte närmare in på hur och det tål att tänkas på, och fortsätta ältas i personalrummet :).

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s