Home

IMG_9926

Måste en bok som utger sig för att vara sann vara det? Blir historien mindre värd om det uppdagas att delar av den är påhittad..?

Jag ramlade över Parisoula Lampsos/Lena Katarina Swanbergs Mitt liv med Saddam och när jag väl öppnat den kunde jag inte sluta och den är ju en sån där riktig tegelstensroman och jag såg nästan fram emot mina långa pendelresor till jobbet 🙂

En 16 år vacker överklassflicka med rötter i Grekland träffar Saddam Hussein på en privat fest i Bagdad. Han bestämmer sig för att han vill ha henne och att hon ska bli hans, för resten av hennes liv. Hon blir passionerat förälskad, även om hon inser att detta kommer att bli hennes undergång. Han styr hela hennes liv och ser till att effektivt avlägsna maken när Parisoula blivit för lycklig. Barnen flyttas hit och dit som det passar honom och människor avrättas på löpande band. Miljöerna är ofantligt lyxiga palats i Bagdad, Beirut och Grekland. Kärleksbeskrivningarna är tårdrypande, om man är en sådan person vill säga. Jag är lite mer åt det torra hållet verkar det som 😉 Men den här romanen väcker minnen av de tjocka kärleksromaner jag läste som tonåring; Jackie Collins, Judith Krantz och kanske var det omedvetna minnen av detta som fick mig att sluka boken…

När jag tänker på Saddam Hussein tänker jag bara på negativa saker; jag tänker på alla de irakier som kommit till Sverige på grund av honom, jag tänker tortyr, jag tänker meningslöst våld, jag tänker oljepengar, jag tänker 11 september, jag tänker jordkällare och efter att ha läst boken så ändras ingenting av det. Bilden av en maktgalen psykopat framträder bara ännu tydligare och det är ofattbart hur sådana grymheter kan begås.

Parisoula tillbringar 33 år i hans våld och hon lyckas genom styrka, intelligens och kärlek navigera i hans värld.

Sen var det det där med sanningshalten. Enligt en journalist i Aftonbladet är Parisoula Lampsos en lycksökerska och i en artikel ifrågasätter han starkt hur det är möjligt att framträda i media med sitt ansikte om man samtidigt lever under skyddad identitet… Enligt journalisten fanns det starka behov av just hennes historia för att försvara vissa amerikanska politiska beslut efter 11 september. Jag forskar inte vidare i saken, men det klart att den fantastiska historien får en något avdankad eftersmak…

Men, trillar du på denna roman – läs den! 🙂

 

2 tankar om “Mitt liv med Saddam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s