Home

kalli

En gammal man försöker göra det han har gjort hela sitt liv. Det går inte längre och plötsligt har han inget liv kvar. Det räcker liksom inte med att dricka kaffe, ta promenader och läsa dagstidningen eller vad andra pensionärer nu gör. Han behöver skriva för att andas och för att leva. Mannen är Theodor Kallifatides och det är så vackert, jag vet inte om det är språket eller om det är tankarna men jag älskar hans essäroman Ännu ett liv om språket, minnet, Sverige och Grekland, kärleken och livet. Kanske finns det ännu ett liv, än är inte hoppet ute..? Han försöker på alla sätt att hitta tillbaka och blickar sorgset tillbaka över sitt liv eftersom han ännu inte är redo att ge upp och dö och visst hittar han nyckeln till språket och sig själv igen.

Jag tänker ofta på att bli gammal och ibland kan jag känna mig gammal redan, jag har så mycket att tänka tillbaka på och tänker jag inte på det som har varit så är jag rädd att minnena ska försvinna. Mycket har försvunnit redan, namn på platser jag har varit och hur det såg ut där, barndomsminnen, vänner från förr. På något sätt är jag löst förankrad och det skrämmer mig. Däremot skrämmer det mig inte att dö och jag tänker ofta på döden. Jag tror att om man är medveten om döden och hur förgängligt livet är så lever man mer intensivt och till fullo. Jag blir lyckligare i stunden om jag vet att det bara är nu.

Theodor Kallifatides är en författare jag inte läst särskilt mycket av och det gläder mig för då har jag något som väntar och det är fascinerande hur han kan skriva så fantastiskt vackert på svenska, trots att han lärde sig språket som vuxen. En sva-lärare blir alldeles tårögd 😉 Och man behöver inte ha emigrerat för att känna igen sig i hans tankar kring utanförskap och rötter och ens plats på jorden. Den där jorden som snurrar och hela tiden förändras. Det är inte som det var förut. Det blir aldrig detsamma igen.

Var är din plats på jorden? Vad vill du med ditt liv? Vad får dig att gå upp ur sängen på mornarna?

Mycket att tänka på så här på morgonkvisten :).

 

2 tankar om “Ännu ett liv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s