Home

IMG_9832

En koreansk kvinna i yngre medelåldern bestämmer sig en dag för att bli vegetarian, något som inte borde vara något större problem egentligen. Yeong-hyi lagar varje dag middag till sin man när han kommer hem från jobbet, men som hon säger själv; han äter ju kött vid de två andra målen, så ett vegetariskt mål om dagen kan han överleva på. Det är dock inte bara den vegetariska maten som är problemet i Han Kangs Vegetarianen.

Innan min fru blev vegetarian hade jag alltid tänkt på henne som fullständigt alldaglig i alla avseenden. Om sanningen ska fram var jag inte ens attraherad av henne första gången vi träffades. Varken lång eller kort, pageklippt hår, glåmig gulaktig hy, ganska markerade kindben – hennes försagda, bleka uppenbarelse sa mig allt jag behövde veta. 

Det är mannen som berättar sin frus historia och man förstår ganska snabbt att han inte värdesätter henne särskilt högt. Först är det maten som inte passar, sedan är det middagen de går på med hans chef och arbetskamrater, sedan är det hennes vikt, och sömnen, och samlivet och… Och allting startade den dagen hon bestämde sig för att bli vegetarian

Yeong-hyis historia berättas först av hennes man, sedan av svågern och till sist av systern – hennes egna ord och tankar finns det bara fragment av. Jag älskar Han Kangs språk (eller är det översättaren Eva Johansson som sätter prägeln? Men nu förstår jag att den är översatt från engelska. Det betyder tre led: koreanska – engelska – svenska; hur påverkar detta texten?) men att inte ge Yeong-Hyi någon egen röst tycker jag är synd. Jag har svårt att förstå hennes val ”att vilja bli ett träd”, att äta vegetariskt är intelligent och ansvarstagande och det är ingen slump att alltfler unga väljer att bli vegetarianer/veganer. I romanen framställs det vegetariska valet mer som en inkörsport till galenskap, kroppen får inte i sig tillräckligt med näring och tynar sakta bort.

Kanske är det väldigt tabu i Sydkorea att inte äta kött, vad vet jag. Eller så är det verkliga tabut att en kvinna går sin egen väg utan att lyssna på sin man..? Här är det i alla fall mannen som blir oerhört provocerad av hennes handlingar, så provocerad att han tar till våld för att tvinga sig på henne när hon inte står ut med hans köttlukt. Även pappan tar till våld när dottern inte lyssnar på honom, att hon inte äter kött eller respekterar sin make är en skam för familjen. Och svågern som utnyttjar hennes utsatthet och mentala svaghet för att använda henne i sin videokonst och förgripa sig på henne.

Det slutar inte bra och jag förstår egentligen inte vad som händer, men det är en vacker roman som får mig att fundera mycket.

6 tankar om “Vegetarianen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s