Home

FullSizeRender (1)

Vad är säkert i livet egentligen? Att vi alla ska dö. Det är det första som jag 100 % är säker på; allt annat måste jag tänka över. Och om vi alla ska dö, kan det hända när som helst, så lika bra att leva varje dag som om det var den sista…

Jag läste Oprah Winfreys Ett vet jag säkert de första dagarna jag var i Indien och det var ungefär vad jag mäktade med i läsväg. Det var så många intryck och upplevelser att smälta och så lite som jag läst den här semestern har jag nog aldrig läst. Det blev inget bloggande under de två och en halv veckorna jag var där heller…

Winfreys Ett vet jag säkert är ett antal krönikor på temat ”vad som är säkert i livet”. Det är enligt henne: vänner, att vara sann mot sig själv, att våga,  att ta hand om sin kropp och själ. Självklarheter egentligen men ack så svårt för många. Det var länge sedan jag såg henne på tv, jag minns att jag gillade hennes shower. Det är väldigt mycket Amerika men också svart, kristet och arbetarklass. Yes you can liksom.

Ja, jag kan också. Jag köpte ju den där biljetten till Delhi och tog tjänstledigt fast ingen annan gör det för att resa på semester. Jag drog för mitt hjärta sa till mig att jag måste se Indien. Jag stod däremot inte riktigt upp för mig själv ett par dagar innan jag skulle åka när jag var på kurs. Jag såg och hörde föreläsaren tala om för hela gruppen att vi minsann inte visste någonting, att vi var den sämsta gruppen ever. Jag såg honom välja ut en person (som av en händelse en slip over-man , en yngre upplaga av honom själv) som han sedan resten av dagen bekräftade. Oss andra nonchalerade han och raljerade över. Själv uttryckte jag mig vid några tillfällen och när det handlade om sekulära/religiösa kulturer och individuella/kollektiva samhällen kunde jag bidra eftersom det är något som ofta tas upp i svenska som andraspråkssammanhang. Då ändrade han plötsligt inriktning på diskussionen och tryckte ner mig ordentligt, framför hela gruppen. Han gjorde samma sak med en kvinna som ifrågasatte hans politiska budskap. Sådana där gubbar är tveksamt om de går att förändra, men jag ska mejla kursansvarig. Det är inte ok och det kommer aldrig att bli ok. Det var skrämmande att ingen annan tog striden i rummet, men jag stod inte heller upp för mig själv. Som Oprah.

Hon har inte varit där hon är idag hela livet, född fattig och utsatt har hon arbetat sig upp. The American Dream. Det är väldigt mycket frälsning över hennes budskap men visst inspirerar hon – sann livsglädje, tacksamhet och generositet. Det är det enkla i livet och ingen annan än du själv som kan göra dig lycklig, det är jag säker på.

3 tankar om “Ett vet jag säkert

  1. Man får välja sina strider. Ibland orkar man inte stå upp för sig själv utåt. Det viktiga är att man inte tror att personer som försöker trycka ner en har rätt. Dom får inte lyckas. Och i ditt fall att maila kursansvarig är ju en bra idé. En handling. Du står upp för alla som kommer att drabbas av denna snubbe

    • Sant – det är ibland ingen ide att bråka… det obehagliga är att det är en kurs i ledarskap, även om den här snubben tog hand om området ”offentlig förvaltning”… har gått många kurser och lyssnat på konstiga/tråkiga/irriterande människor men aldrig ngn som så uppenbart använde härskartekniker…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s