Home

fullsizerender

Jag letade fram den gamla pocketen Kallare än Kargil från 1987 av Carina Rydberg som jag har för mig handlar om Indien och läser snabbt om den 138 sidor långa ”romanen”. Jag får inte någon ökad reslust till Indien, i alla fall inte tillsammans med Ulrika. Hon är som de där resenärerna man driver med; åker från ställe till ställe, helt blasé, inte en känsla för någonting, allt har hon typ sett förut. Det gäller att vara den som är ute längst och mest erfaren. Man måste backpacka på riktigt, halvårsvis av slådankande. Ingen av människorna hon möter gör något bestående intryck, sådana där 22-åriga amerikaner som är vilse i livet.  In släpper hon de dock snabbt, både i sovrummet och under täcket. Den återkommande fritidssysselsättningen på de olika hotellrummen är annars haschrökning. Hon är ensam och påtalar hela tiden att hon vill vara det, ändå söker hon sällskap. Intetsägande sådant.

Intressant att detta är hennes debutbok – Den högsta kasten och Djävulsformeln är ju i en helt annan kategori och några av mina favoritböcker. Jag undrar om Kallare än Kargil skulle getts ut idag, den känns ofärdig. Det saknas däremot reseskildringar läste jag någonstans. Så många människor som reser runt i världen och till exempel med ryggsäck i Asien och ändå skrivs det inte mer. På rak arm kommer jag bara på Alex Garlands The Beach

Bara några dagar kvar tills jag åker. Av boken att döma är det överfyllda tåg, magproblem och blåsningar som väntar. Kollegan började när hon hörde att jag skulle till Indien berätta utförligt om två saker; amöborna som orsakade sådana magproblem att hon fick stoppa i sig ett halvt apotek och mannen som bajsade på spåret på tågstationen och inte tvättade sig ordentligt. Hon varnade mig för att ”köpa take away-te i Indien” (!!). Jag antar att det var minst 15 år sedan hon var där och risken/chansen att samme man skulle sälja en kopp te till just oss måste väl sägas vara minimal i ett land med en miljard invånare. Men av alla fantastiska saker som finns i Indien delade hon med sig av just dessa?! Ibland förstår jag mig inte på människor…

2 tankar om “Kallare än Kargil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s