Home

norma

Det hänger på håret. Skillnaden är hårfin. Med hull och hår. En hårresande historia. Dra alla över en kam. Det finns en hel del uttryck med hår. Håret verkar vara av stor betydelse för oss människor. Simsons hela kraft satt i det. Vi är livrädda för att tappa håret och mycket tid och pengar läggs på att frisera och styla håret i rätt frisyr. Hårförlängningar och hårtransplantationer är en hel industri.

I Sofie Oksanens Norma är det väldigt mycket hår. Så mycket hår att den faktiskt blir hårresande. Sagans Rapunzel med sitt långa långa hår ensam däruppe i tornet, isolerad och vaktad av häxan, men naturligtvis räddad av prinsen. Oksanens Norma är lika ensam och lika vaktad och visst dyker det upp någon form av prins i slutet av historien.

Jag har länge velat läsa boken, särskilt efter Ebba-Witt Brattströms lysande recension i Expressen men jag måste säga att för mig blev Norma något av en besvikelse. Visst är språket fantastiskt, men jag har svårt att hålla isär karaktärerna och ingenting stör mig så mycket som att inte förstå det jag läser!! Vem har tid att sträckläsa en bok?! En bok måste fungera tio minuter här och tio minuter där. Det gör den inte.

Egentligen är historien lysande – den hade kunnat lyfta till taket – både som roman, deckare och samtidssatir.

Och hon har ju så himla cool stil Sofi Oksanen 🙂 Jag vill också ha hennes hår!

edfbf48b-a398-4393-97ba-2eeb5a6cb49a.jpg sofi_oksanen_frankfurter_buchmesse_2012

4 tankar om “Det var på håret

  1. Intressant. Den har jag inte läst. Däremot en hel del annat av Oksanen. Hon är inte så lätt tycker jag. Vissa delar älskar jag, andra har jag kanske svårt att förstå.

  2. Har inte läst den just av henne men andra och nu vart jag inte sugen heller.
    Det är ju bara att köpa hennes hår. Gå in hos närmsta frissa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s