Home

bild-2      bild-1

Vad är det som får människor att ta fram pennan och stryka över, lägga till och ändra i biblioteksböcker??? Och då menar jag inte olika översättningar av ord som skrivs med svag blyerts i texten eller marginalen. Jag menar inte heller någon enstaka notering och understrykning för att hitta den senare i t.ex. kurslitteratur. Jag kan ha överseende med att om man är ny i landet eller fattig student och får en svår bok att läsa på kursen och varken har råd eller lust att köpa den gör anteckningar i boken för att komma ihåg. Såklart är det ingenting jag som lärare uppmuntrar eleverna till, men jag tittar kanske bort. Eller så gör jag det inte och börjar prata om att vi skattebetalare minsann betalar för gratis böcker på biblioteken och hur skulle det se ut om alla skrev vi böckerna etc etc.

Det jag tänker på är de som, när tryckfelsnisse varit framme, helt enkelt stryker det felaktiga och skriver det rätta. Det kan knappast vara för deras egen skull, för sidan och ordet är ju läst och en biblioteksbok läser man knappast igen – är det av omsorg för nästa läsare? Eller är det helt enkelt någon form av kontroll(?)beteende som gör att man inte kan låta bli att ta fram pennan, rätt ska vara rätt liksom.

Jag läser Per J Anderssons Moderna Indien och innan mig så har en läsare ändrat på ett par ställen. Det ena är ett stavfel och det andra är ett ordval. Ett ordval?!? Hen tycker visst att det heter smuttar i stället för sippar på en dryck och då får jag ju, hemska människa, lust att stryka ”smutta” och lägga till kommentaren ”så kan man visst säga!!” En kommentar ut i tomma intet liksom.

Och funderar verkligen rättstavningsviktigpetter på att resa till Indien, det mest kaotiska land av vad jag har förstått, eller är hen bara intresserad av Indien i allmänhet och reser där hemma i soffan..? Med pennan i högsta hugg på jakt efter felaktigheter?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s