Home

bild-3

Jag tror aldrig någonsin att jag läst så mycket om ett land innan jag ens kommit dit. Jag brukar inte göra det. Läser jag så gör jag det på plats, det känns som att det går in bättre då, när jag är i det som står i texten liksom. Då kan jag relatera till kartan, orientera mig, och lättare ta till mig all information. På semestern brukar jag ju dessutom ha gott om tid att läsa, så att plöja guideboken på plats är perfekt.

Nu tror jag dels att det handlar om att förbereda mig mentalt, men också att vi bara har två och en halv vecka och det är verkligen ingenting om man reser till Indien, så vi behöver planera vår tid. De senaste åren när jag rest till Asien har jag haft barn med mig och vi har nöjt oss med 2-3 platser på några veckor och dessutom valt lugna ställen. Inte miljonstäder. Nu, utan barn, tänker jag att vi ska hinna se så mycket som möjligt!! Vi kan typ sova på tåget mellan två städer ;).

Så sedan biblioteksbesöket förra helgen har jag läst varje kväll. Samtidigt som jag passat på att vara vrålförkyld har mitt liv alltså utspelat sig i Indien 🙂 Jobbet har jag skött på autopilot, hemmet har mannen skött och det sociala livet har varit obefintligt. Jag har åkt runt på tåg, i rikshor, i taxibilar och jag har trängts med människor precis överallt. Jag har blivit lurad på både pengar, biljetter, mat och rum men också träffat de mest fantastiska människor som delat med sig av det lilla de har. Jag har kämpat och slagits för att få en sittplats på ett tåg, komma med en buss eller ta mig till sjukhuset. Jag har sett de mest fantastiska solnedgångar, tempel och fort och tillbringat timmar med att gå på marknader bland kryddor, tyger och träsnideri. Jag har varit smutsig, trött och utmattad men bländats av alla färger. Jag har firat Diwali och Holi och bevittnat likceremonier och bröllop. Jag har ätit mig proppmätt på Thali och endast fått i mig bananer på grund av min mage.

Den bok som har gett mig mest är nog Ann-Britt Tholfs Skönheten och Koskiten, som inte är en guidebok i egentlig mening, utan mer reseberättelser från hennes resor i Indien. En dam i 60-årsåldern som började resa till Indien på 90-talet som berättar personligt om det mesta hon upplever. Så vill jag också leva när jag är så gammal :). Lonely Planets Rajasthan är Lonely Planet och tack vare den har jag en hyfsad idé om resrutten och hur man kan ta sig mellan olika ställen, men inte är den så särskilt inspirerande. Per J Anderssons Indien gillade jag däremot mycket och han delar med sig av både intryck som praktiska tips. Mycket kände jag dock igen från hans blogg på Vagabond och Indien.nu. Han verkar vara den svensk som reste mest i Indien och skrivit om det och lever på det med sina böcker och reseföretag.

Har du tips om Delhi, Agra, Jaipur, Jodhpur, Jaisalmer eller Varanasi? Om du vill skriva några rader så skulle jag uppskatta det.

Det är något med Indien som får mig att drömma och jag räknar dagarna tills jag åker…

2 tankar om “Drömmar om Indien…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s