Home

bild

Varför åker man som ung norsk gymnasietjej frivilligt ner till krigets Syrien för att gifta sig med en jihadist man aldrig tidigare träffat? Ungefär som att skriva ett brev till en kriminell i fängelse och sedan gifta sig med honom tänker jag. Lika vansinnigt. Åsne Seierstads senaste reportageroman Två systrar är otroligt intressant läsning, även om jag fortfarande när jag är klar, inte har fått svar på frågan Varför??  Däremot har jag fått en massa av hur det går till och jag kan inte låta bli att tänka att vi alla har en stor del i detta hur.

Efter att nyss ha läst den somaliska Ayaan Hirsi Alis biografi Nomad och nu om den somaliska familjen i Norge som förlorar två döttrar till IS kan jag ju inte påstå att jag får en mer positiv bild av den somaliska kulturen, som framstår som mycket långt från livet i väst. Genom Seierstads perspektiv målas en bild av en mycket bristfällig integration upp, där en somalisk familj tar del av alla norska bidrag som finns och utnyttjar systemet till max. Till exempel tar den äldsta systern när hon fyller 18 alla möjliga krediter som finns, stoppar räkningarna i en låda, och ja, som vi redan vet, drar utan att betala. Är det snällt av ett samhälle att ”hjälpa” år efter år och är det realistiskt att tro att det kommer att ge resultat? Hur tolerant ska skolan vara till exempel mot olika religiösa ritualer? När jag läser om flickan som sitter och ber på lektionstid eller helt enkelt går därifrån, till ett av skolan iordningställt bönerum, flera gånger om dagen så ter det sig för mig helt vansinnigt. Har svårt att tro att jag i Somalia eller annat muslimskt land, iklädd shorts och linne, bara skulle kunna resa mig upp i klassrummet och gå ut efter behag. Eller stanna hemma några dagar för att fira jul.

Berättelsen är pappans, Sadiqs. Ingen av systrarna medverkar frivilligt. Och det klart att de inte kan ge någon uttömmande intervju inifrån IS högkvarter i Syrien, tänk bara hur det skulle se ut?! Och pappan vill så gärna rädda sina döttrar från hjärntvätten och kidnappningen i Syrien men det är bara det att de själva inte vill bli räddade!!

Det är en faktaspäckad roman om kriget i Syrien och bakgrunden till det och jag tappar ibland tråden och blir alldeles snurrig av alla konstellationer, personer och intressen. Jag tycker berättelsen om systrarna är mest intressant, men det blir alltmer av pappans försök att få dem hem och metoderna blir allt dyrare och våldsammare. I DN:s recension framställs romanen som en actionfilm och varför inte; den filmen skulle jag gärna gå och se!

4 tankar om “Två systrar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s