Home

baserad

Den där väninnan som dyker upp från ingenstans. Hon som är så fantastisk – rolig, spännande, vacker och vi har så mycket gemensamt och samtalsämnena tar aldrig slut. Plötsligt är det som med väninnorna på gymnasiet eller på universitetet; tiden med varandra är oändlig. Vi speglar oss i varandra och tar fram det bästa. Vi förstår varandra helt enkelt bäst. Världen framstår i ett annat ljus och vi är oövervinnerliga. Vi spenderar allt mer tid tillsammans och andra vänner hamnar i periferin. Det räcker med varandra.

Förälskelsen i mannen som kommer som en storm. Han som placerar mig på en piedestal och jag är hans drottning – fantastisk på alla sätt och vis. Vi har någonting som ingen annan har. Ingen har någonsin förstått mig på samma sätt och ingen kärlek har varit så fullkomlig. Passionens låga flammar för fullt om än något ojämnt. Han är mitt allt och jag behöver ingen annan.

Inte i någon av relationerna märker jag när jag börjar förändras och var manipulationen börjar och slutar; jag hjälper nämligen själv till. Det krävs två för att dansa denna dans. Har jag tur upptäcker jag det sjuka och kan lämna, har jag otur suger energitjuven åt sig allt och kvar blir bara rester, som tar åratal att reparera och kanske aldrig blir sig själva igen.

Delphine de Vigans Baserad på en sann historia beskriver hela processen i denna ojämlika psykopatrelation, i vänskapen mellan de två kvinnorna Delphine och L. Jag öppnar boken på julaftonskvällen och drygt ett dygn senare har jag sträckläst ut den. Jag har varit i Paris med författarinnan Delphine, och levt i hennes vardag med mannen som är litteraturkritiker, de vuxna barnen som nu pluggar på universitetet, väninnorna som träffas över ett glas på olika restauranger och barer. Hon är en eftertraktad gäst i såväl tv-program, bibliotek som skolor. När vi träffar L. så vet jag genast hur det kommer att sluta, jag känner väl igen signalerna, det finns bara ett slut på den här sortens ”vänskap”.

Förutom att vara en historia om manipulation, svek och besatthet är det också en filosofisk diskussion kring litteratur och ”sanningen” i den. Vad är det som gör en historia bra och vad är det vår samtid begär..? Har vårt sätt att se på litteratur förändrats sedan dokusåpans och Googles tillkomst..? Och vem vet, förutom du själv, om du talar sanning?

Jag kommer snarast ge mig ut och leta efter fler böcker av Delphine de Vigan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s