Home

turkfestival

Vi fick biljetter till invigningen av den turkiska filmfestivalen som pågår i helgen på Rigoletto. Glada i hågen gick vi dit, stod i kö på röda mattan och siktade in oss på drinkbordet, skålade och kände oss speciella 😉 Mannen hittade bekanta och släktingar lite här och var, den turkiska communityn i Stockholm är ganska liten… Jag tittade storögt på festklädda kvinnor med avancerad makeup och försökte balansera plastlådan med meze och klunkade gratisvin.

turkfestival2

Vi hälsades välkomna på engelska av en ung man som läste innantill från dataskärmen framför sig utan att titta upp på publiken en enda gång (som lärare som pratar inför människor dagarna i ända undrar jag hur han fick detta uppdrag?? Högstadieelever brukar prestera bättre på sina muntliga presentationer). Vid sidan av sig hade han en blonderad kvinna med lårhöga stövlar med ett ordentligt påklistrat leende. Hennes uppgift var tydligen att hämta presentpåsarna till de två skådespelarna från filmen som hade kommit till Stockholm. Och så lite turkiska. Och lite turkiska till. Sedan satte filmen igång och det var Album, regisserad av Mehmet Can Mertoğlu och klassificerad som komedi.

Jag skrattade inte en enda gång kan jag säga och det var någon av de underligaste filmer jag sett. I kort så handlade det om ett turkiskt par som skulle adoptera men ville dölja det och därför fejkade hennes graviditet på sociala medier (?) d.v.s. tog en massa foton på henne med gravidkudde innanför kläderna. När de väl hade hittat ett barn på ett barnhem (de tog minsann inte första bästa, utan en pojke som hade tillräckligt ljus hudfärg) åkte de till bb för att låna en nyfödd bebis för ”förlossningsbilderna”. Planen var att göra ett album, därav titeln. Det spelades ingen musik under hela filmen, förutom telefonernas ringsignaler. Det fanns ingen dialog mellan paret och ytterst lite väsentlig dialog i övrigt – det pratades trivialiteter och röktes en massa cigaretter mest hela tiden. Man fick följa paret på jakt efter rätt bebis, och de gjorde verkligen ett osmakligt intryck. Inledningsscenerna i filmen var förresten från en köttfabrik, där tjuren betäckte kon ”in ut sprut”och sedan visades kalvens födelse och hur den drogs ut av män med plasthandskar. Otroligt äckligt hur kött produceras och jag är glad att jag inte är en del av den konsumtionen!

album

Ingen ville i alla fall titta på deras album och inte gjorde bebisen dem särskilt mycket lyckligare och efter att en inbrottstjuv valt att hoppa från just deras lägenhet på elfte våningen och dog (!!) så slutade filmen. Naturligtvis har den fått massa fina priser utomlands och synd att man inte fick påsen med godis innan filmen för sockret hade garanterat hjälpt mot mina gäspningar.

 

 

 

2 tankar om “Album

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s