Home

bild-22

Vissa böcker ska man läsa när de kommer ut – inte tio år senare, men jag lockas av Islam, brudar & paljetters vackra omslag och visst är den riktigt intressant att läsa, men den känns något inaktuell, och också något inskränkt. Det har hänt en del sedan 2006 när Ingmarie Froman publicerade sin reportagebok om kvinnans roll inom islam. Hon intervjuar muslimska kvinnor i Frankrike, Storbritannien och Sverige och diskuterar utbildning, äktenskap, kvinnans plats, orättvisor och fördomar. Hennes egna fördomar och åsikter skiner dock igenom ganska bra – Froman representerar ”vi” och åker till ”dom” för att få sina fördomar bekräftade – det vill säga: hon läser in och förvränger, en hel del av det som sägs i intervjuerna. Mycket tid ägnas åt att diskutera klädesplagget som täcker håret.

Slöjan – hijab, niqab, chador, burka – är fortfarande en glödhet angelägenhet, se bara vad som hände i Nice i somras, där poliser ägnade sig åt att se till att muslimska kvinnor inte täckte sina kroppar för mycket. För mycket för den franska staten; sedan 2011 finns ett förbud att använda heltäckande slöja på offentlig plats. Skolan har varit slöjfri sedan 2004. Alla har en åsikt om slöjan, jag också – men det är synd att diskussionerna kring kvinnans roll reduceras till att bara handla om slöjan. Froman själv fastnar rejält i detta och titeln anspelar på mer modebetonade klädesplagg som används av unga sekulariserade muslimer. Jag vet inte om jag ser det fantastiska i att en slöja glittrar och lyser – och framför allt ser jag inte det fantastiska i att fortsätta diskussionen över huvudet på kvinnan om hur hon ska klä sig.

Antalet muslimer ökar i Europa och så även islamofobin, och Froman ger en intressant tillbakablick på Salman Rushdie-affären med Satansverserna, Mohammed-karikatyrerna och det är lätt att se de gemensamma nämnarna med vad som hände i Paris på Charlie Hebdo förra året. När muslimer använder våld för att ”försvara sin tro” kallar vi det terrorattacker, när andra religiösa grupper gör samma sak (Froman ger gott om exempel på detta) slås det inte på samma trumma. Våld är våld, oavsett. Perspektivet i Islam, brudar & paljetter är dock att islam är en annorlunda religion än de övriga i världen och utgångspunkten för hennes intervjuer är sambandet islam – terrorism – kvinnoförtryck.

Kvinnor, människor inom islam, liksom i alla övriga religioner, är dock ingen homogen grupp och en av bokens förtjänster är att visa på att det finns mycket olika sätt att resonera kring tro, familj, tradition och ansvar och det visar ju bara på att det inte går att ”klumpa ihop” alla människor som råkar ha samma kön och religion. Vi är alla lika. Vi är alla olika.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s