Home

bildljus

Vi skulle ses hemma hos mig och diskutera Joyce Carol Oates Våld. En historia om kärlek och den dagen vi hade bestämt slutade jag sent, för sent. Jag avskyr att ha gäster när jag inte hinner förbereda mig i lugn och ro (vill i alla fall ha en halvtimme 😉 ). Nu skulle jag komma hem, hinna gå på toaletten och sätta på ugnen ungefär innan det plingade på dörren. Vi ses alltid direkt efter jobbet och värdinnan fixar soppa och ett glas vin; för halva gänget är det dock ingen stress för de är pensionärer.

Jag hade brutit överenskommelsen och bakat en paj dagen innan (soppa kändes muggigt att servera efter ett dygn i kylen) och jag sprang iväg på lunchen och köpte en låda vin. Klockan ett fick jag ett sms om att min ena väninna inte kunde komma. Klockan tre fick jag ett mejl om att min andra väninna inte kunde komma. Nu var det bara jag och de två tanterna, som jag knappt känner, kvar och jag började tänka tanken att ställa in och flytta fram, jag kände mig inte det minsta upplagd.

Men, som så ofta, det blev inte alls som jag förväntade mig. Trevligare kväll hade det inte kunnat bli! En sådan där kväll när samtalet lyfter; det börjar med en bok, en sida, några rader, en karaktär, en handling och fortsätter med våra egna liv; med våra tankar, våra relationer, våra resor. Den där gemenskapen jag kan känna när vi delar  upplevelser och orden och skratten hakar i varandra. Jag älskar när människor kan bjuda på sig själva och skratta åt det fantastiska och det miserabla i sina liv! Jag älskar att prata med människor med livserfarenhet! Jag vill också vara sådär vital och inspirerande när jag är 65 :).

Det vara Våld. En historia om kärlek vi skulle diskutera, men mest rörde sig faktiskt våra diskussioner kring Elena Ferrantes Min fantastiska väninna, förra träffens bok. Jag kanske måste läsa del 2… Det kan ha varit vinet som gjorde sitt till, men jag tror att det var läsupplevelsen vi delade med oss av och nyfikenheten på varandras tankar, men också befrielsen från jobbprat/privata problem-prat, eftersom ingen av oss är nära vänner eller kollegor. Det är precis så jag föreställer mig att en bokcirkel ska vara. Nästa författare vi ska läsa är Naomi Klein, tunga grejer som en av tanterna sa. 🙂

3 tankar om “En oväntad kväll

  1. Jag vet att Joyce Carol Oates är bra men jag minns inte hennes berättelser, ens vilka jag läst och inte läst. Det tar emot att erkänna det. Däremot erkänner jag med lätthet att jag vill läsa Elena Ferrantes böcket. De ser jag fram emot.

    • Hon har skrivit otroligt mycket, men dom har en tendens att flyta ihop, samma teman… Fast jag gillar språket och jag sugs alltid in i handlingen 🙂 spännande och höra vad du tycker om Ferrante!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s