Home

bild (20).JPG

Jag måste erkänna att mina kunskaper om bakgrunden till kriget i Syrien har varit något bristfälliga, och det har ju gått fem (!!) år nu men jag har aldrig riktigt tagit mig tid att läsa det där uttömmande reportaget, eller snarare komma ihåg alla detaljer. Visst vet jag att det är flera sidor inblandade och visst vet jag vad den tyranniske diktatorn heter, men egentligen; vad är det som händer??

Jag ser alla fruktansvärda bilder i tidningarna, senast förra veckan etsade sig några extra hemska fast på näthinnan. Eleverna som flytt har jag träffat i flera år. Det är så sjukt att det aldrig tar slut, att det bara verkar bli värre och värre… FN-hjälptransporter som bombas, sjukhus som bombas, civila som bombas. Över sex miljoner människor på flykt. Man pratar om IS hit och ISIS dit.

Emanuel Sideas Mannen från Harem är en reportagebok om den syriske smugglaren Saif som öppnar en rullgardin för mig; här får jag på ett enkelt och spännande sätt en inblick i varför det ser ut som det gör i landet. Sidea är en fantastisk berättare!

Saif är en ung man som drömmer om att fortsätta studera på universitetet, att resa och att leva som intellektuell modern människa. Arbetslös, tvingas han bo hemma och pressen på honom är stor att han ska bidra till familjens försörjning, något som inte är helt lätt. Som många andra hoppas han att den arabiska våren också ska komma till Syrien och Saif går ut på gatorna för att visa sitt stöd för oppositionen.

Han blir fängslad och torterad. En människa som blir fängslad och torterad gör andra val än han tidigare hade gjort.

En möjlighet öppnas till att tjäna pengar – Saif möter en avlägsen släkting vid turkiska gränsen och för honom illegalt in i Turkiet. Han får en gåva som tack. Ytterligare en och ett par behöver komma in i landet för att delta i Fria Syriska Armén. Han får ett belopp på flera nollor i dollar. Ytterligare några och några till behöver komma in för att bekämpa diktatorn – något oklart vilken armé de egentligen tillhör, och dollarintäkterna ökar. Sakta blir Saif känd som en pålitlig smugglare och detta kommer att bli hans yrke under flera år.

Vilka är då alla de män som kommer till Syrien för att kriga? Jag läser om 80 000 utländska jihadister som vill försvara kalifatet; unga män med snedvriden syn på världen och på religion, som på internet fått kontakt med IS i Syrien. Unga kvinnor som vill gifta sig med dessa jihadister. Länder runt omkring med öppna gränser, t.ex. Turkiet, med sina intressen av att kurderna ska minimeras. Rysslands intresse av att återigen bli en stormakt i klass med Sovjetunionen. USA som fortsätter sitt krig mot terroristerna. Kriget i Syrien är ett komplext krig och som synes verkar det omöjligt att få till en lösning

Porträttet av Saif är väldigt intressant. Han är bara en vanlig ung man, en människa, som gör det jobb som han kan försörja sig på. Indirekt så bidrar han dock till att tusentals människor dödas och att kriget fortsätter. Svd:s recensent beskriver honom träffande: Här träder äntligen en riktig människa fram ur krigets, propagandans och terrorismens dimmor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s