Home

bild (17)

Jag hade förväntat mig mer av poetiskt språk. Jag hade förväntat mig mer av själva berättandet. Men historien är fängslande och jag läser den i ett svep, så något har den.

Arkans Asaads självbiografiska Stjärnlösa nätter handlar om den unge mannen Amàr med kurdiskt påbrå som blir ett offer för sin familjs gammalmodiga kultur – han blir bortgift med sin kusin i Irak, mot tvingas välja – familjen eller kärleken – kollektivet eller individen.

Det var lärar-Ylva som köpte boken; jag hade läst om den på olika pedagogiska forum och jag hade en tanke om att använda den/den lättlästa i klassrummet. Nu vet jag inte. Den känns väldigt stereotyp och väldigt svart/vit, och vändningarna är snabba – på ena sidan är Amàr i Stockholm och på den andra befinner han sig i Damaskus. Ett år passerar på en sida, utan kapitelindelning – lite oslipat, lite som en film; och när jag googlar så ser jag att den ska bli film. Såklart. Den kan säkert bli jättebra, eller inte. Jag skulle kunna gissa att gymnasieelever/högstadieelever gillar den – dramatisk omöjlig kärlek i ett sammanhang de kan känna igen.

Frågan är om helt nyanlända elever tänker på samma sätt – behöver man vara mer förankrad i svensk kultur och identitet för att uppskatta boken..? Är det bättre att välja något som ligger närmare det svenska än det många har lämnat..? Jag vet inte.

Har ännu inte läst den lättlästa varianten, men studiematerial finns utlagt på förlaget – dock ingenting extraordinärt; det är de vanliga frågorna ”beskriv huvudpersonen, miljön och konflikten” och en ordlista på det. Halleluja liksom.

Men att läsa ingår i svensklärarens förtroendetid – och jag kan inte tänka mig något bättre sätt att jobba hemifrån! 🙂

 

4 tankar om “Stjärnlösa nätter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s