Home

bild (13)

Det känns något märkligt att läsa en bok – Orhan Pamuks Snö -där det snöar oavbrutet när det just nu är Turkiets varmaste månad, med temperaturer upp mot 40 grader och där vattenflaskan inte är kall många minuter efter att jag tagit den ur kylen. Om jag läser på stranden blir det många avbrott för dopp i havet och sidorna blir blöta och sandiga. Den enda kyla som finns på rimligt avstånd är butikernas luftkonditionering.

Jag saknar inte vintern det minsta och jag avundas inte romanens huvudperson Ka, som befinner sig i staden Kars i östra Turkiet. Det är vitt, vitt, vitt och flingorna faller tills det inte längre är möjligt för folk att gå ut. Det blir undantagstillstånd. Året är 1992. Det är också statskuppsförsök. Islamister, kurder och sekulära turkar kan inte samsas.

För en vecka sedan var det statskuppsförsök i Istanbul och Ankara. Flygplatser och broar stängdes av, poliser och militärer dödades, tv och tidningar kablade ut mer eller mindre sanna nyheter om vad som hände. Vi höll på att inte få hit våra barn.

Islamister, kurder och sekulära turkar kan fortfarande inte samsas.

Sedan jag träffade min man, som är turk, har jag lärt mig massor om Turkiet och vi har varit här många gånger och nu förra året köpte vi ett sommarhus vid kusten och jag inser att Turkiets historia och situation är väldigt komplex. Det är möjligt att landet helt enkelt är för stort och härbärgerar folkgrupper med så vitt skilda intressen att det helt enkelt är omöjligt att få till en lösning..? Det är möjligt att det krävs en diktator för att styra, men vad är det för lösning..?

Vill man lära sig mer om Turkiets historia ska man läsa Pamuk. Han är inte lättläst och jag har tidigare bara tagit mig igenom Den svarta boken tidigare och…

tyvärr tog jag mig inte igenom Snö. Den här gången. Jag ställde den i hyllan när vi packade igen huset så den kommer väl stirra anklagande på mig nästa gång jag kommer dit. Och som du märker är detta inlägg gammalt, men jag tyckte det var synd att slänga. Turkiet är alltid aktuellt liksom. Människor frågar mig hur min sommar har varit; ”om det varit oroligt” och många är upprörda över hur de tror att det är.

Det som är bra med Pamuk är i alla fall att han inte väljer sida – det finns en kritisk udd mot den islamska extremismen, den kurdiska nationalismen och den turkiska statens förnekande av folkmordet på armenierna.

 

En tanke på “Snö

  1. Ping: Jag är wanted | Läsenär

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s