Home

bild (15)

De sista en och en halv veckorna i Turkiet fanns det inte mycket att välja mellan – fortsätta med sömnpillret, ööh jag menar nobelpristagaren Pamuk eller ge mig på David Larssons Jag är wanted – från min mans medhavda bokhög men jag måste säga att det var en positiv överraskning när jag började läsa… Jag är inte mycket för kriminalromaner, deckare eller våldsskildringar och jag förstod ju redan av omslaget att här skulle det bli skjuta av, men men, boken är som 400 sidor av filmfantasier – föreställningar om hur den kriminella världen fungerar. Och egentligen inte speciellt våldsam alls, mest fascinerande. För jag är tydligen jätteintresserad av hur ett sådant liv kan se ut! 😉

Jag är wanted kom ut 2009 av en alias ”David Larsson” – en man som lever gömd i Thailand och nu berättar ”den riktiga” historien om sitt före detta kriminella liv i Stockholm. Han kan inte återvända eftersom han både är efterlyst av polisen och har ett pris på sitt huvud i kriminella kretsar.

Jag gillar att läsa om livet i Bangkok, jag kan känna värmen och smaken av nudlarna och jag längtar alltid alltid dit.

Från sin lilla lägenhet i Bangkok skriver han i sin blogg – det som sedan blir en bok. Han berättar om sitt liv för sonen Jack, han vill att han ska förstå varför det blev som det blev. Det är bara det att det går inte att berätta på det sättet om han själv skulle vara den som han säger att han är. Att huvudpersonen skulle haft den uppväxten han haft, begått de brotten som beskrivs, tillbringat all den tiden i fängelse och sedan plötsligt göra om sig själv till en romanperson, med analys och allt, är ytterst orimligt – särskilt med tanke på hur han beskrivs; en korkad ADHD-kille som tror han äger världen med hjälp av sina stålars och vapen.

Boken är fylld med språkliga uttryck som känns ditplacerade, inte autentiska, men som ska göra bilden av den unge kriminella David Larsson mer målande. Till det behövs en person som kan uttrycka sig och har kapaciteten att producera en hel roman och har man de förmågorna skulle man antagligen inte försörja sig à la David Larsson.

Mycket riktigt så var hela historien uppdiktad av en David Luthman och en ren bluff, men han sålde massor av ex och turnerade runt i landet och föreläste om ämnet – ha ha helt otroligt alltså! 🙂 Det kom även en fortsättning, som jag funderar på att läsa om jag trillar över den. Här finns en artikel om hela bluffen och hela historien är riktigt intressant ur ett journalistiskt/källkritiskt perspektiv!

Jag är wanted är tydligen slutsåld i pocket, men borde väl trängas på Myrorna, Stadsmissionen etc – där kommer i alla fall mitt exemplar att hamna.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s