Home

bild (12)

”För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras” – ett ordspråk som härstammar från romarna, som ville eliminera stormakten Karthago, idag en stad i Tunisien. Karthagos storhet byggdes på lögner och mord, enligt myten.

Joyce Car0l Oates roman Karthago utspelar sig i Carthage i USA, på svenska Karthago . Vad står Karthago för? Jag grunnar en hel del över valet av titel, jag tror inte namnet kommit till av en slump. Ingenting känns slumpmässigt i hennes skrivande. Det är mycket av krig och död och det leder bara till fördärvet.

Joyce Car0l Oates roman Karthago är en tegelstensroman som jag sugs in i och har svårt att lägga ifrån mig. Och då kan jag inte påstå att jag egentligen sympatiserar med någon av romanpersonerna; ingen av dem är smickrande beskriven. Men någonstans sympatiserar jag ändå med dem, de är offer för omständigheter och gör sitt bästa av ett dåligt utgångsläge.

Det här är en svart roman, en roman om människans mindre vackra sidor. Ondska? Måste ondska vara medveten?  Vad gör omständigheterna med en människa? Föds man ond eller blir man det? Kan man vara både ond och god på samma gång?

Den 19-åriga Cressida försvinner mystiskt i ett naturreservat och halva romanen går åt till att leta efter henne. Den känns nästan som en deckare, med polisutredning och allt, men lägg oändligt djupare personporträtt så har du Karthago. Jag gillar att jag får historien ur så många olika perspektiv; Cressidas, systerns, mammans, förövarens…

Jag har inte läst Oates tidigare; har ett svagt minne av att jag försökt mig på ett par romaner tidigare, kanske Blonde – hennes mest kända, utan att fastna, men kanske var det inte rätt tid men nu vet jag att jag har en ny författare att upptäcka och att resa med…

 

3 tankar om “Karthago

  1. Jag läste Dödgrävarens dotter för ett tag sedan och Blonde när den kom. Tror att jag även läst fler, på 90-talet och lite senare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s