Home

mustang

Mustangerna är en hästras som utvecklades i det vilda i USA. De är så kallat förvildade hästar, i den meningen att de har tillkommit från tama hästar, men sedan förvildats. Mustangerna är ättlingar till de hästar som européerna förde in i landet, främst från Spanien, efter upptäckten av Amerika i slutet av 1400-talet. Ordet mustang kommer från spanskans mesteño (i Mexiko säger man dock mestengo) som betyder vild eller bortsprungen, vilsen. (Wikipedia)

Efter många om och men lyckades vi äntligen streama en film att titta på. Föreningen vi bor i har internet (halleluja!) men det är typ tillräckligt för att kolla facebook och mejl och när det är många här, som t.ex. i veckan då det var Bayram, går det jättelångsamt eller inte alls.

Filmen Mustang är en turkisk film och det känns ju passande när man befinner sig på turkiskt territorium, men den skildrar en verklighet som känns mycket avlägsen. Googlar och ser att regissören är ”fransk-turkisk” och det förklarar sättet att filma, Lolita-perspektivet och fokusen på sex och på tonårsflickornas kroppar.

Fem systrar lever med sin farmor och det är skolavslutning och tonårsflickorna beger sig till havet för att svalka sig och fira att skolan är slut. De hoppar i med skoluniformerna och allt och ett gäng pojkar gör dem sällskap i vattnet och de leker tillsammans, bland annat sitter de på pojkarnas axlar och tävlar om vem som kan brotta ner den andra. Fem fria vackra unga kvinnor som har roligt i vattnet.

I buskarna lurar dock någon skvallertant i huckle – så där kan fina flickor inte bete sig och när de kommer hem har de plötsligt förvandlats till ”horor” och då kommer farbror och ska ta över uppfostran. Bara sådär. Nu ska oskulderna kontrolleras och alla fem körs till läkare för ”oskuldskontroll” – oskulden är nämligen det viktigaste en flicka har – själva bröllopskapitalet.

Slut med att leka ute. Slut med skola. Slut med smink och tajta kläder. Slut med telefon och internet.

Start med att stanna hemma. Start med hushållsarbete. Start med att servera te till potentiella makar.

Perspektivet är den yngstas, Lales, den tolvåriga flickan som är den starkaste och smartaste av dem och som vägrar låta sig tämjas. Men hon är också den som har mest tid på sig att fundera ut en flyktväg – hon är fortfarande för ung för att giftas bort.

Å ena sidan är temat och budskapet i filmen feministiskt – orimligheten och kritiken av det traditionella sättet att leva  och att det är kvinnan/barnet som får betala priset i ett ojämlikt samhälle. Å andra sidan är det den kvinnliga sexualiteten som hela filmen handlar om – flickornas halvnakna kroppar filmas från alla möjliga vinklar och så fort det finns en chans så smiter flickorna i väg och träffar pojkvänner/pojkar. En scen som är så totalt orealistisk är när farbrodern ska uträtta bankärenden och flickorna lämnas ensamma i bilen; då kommer en ung man och knackar på rutan. Han får komma in i bilen (!!) och systrarna håller vakt medan bilen gungar på klassiskt manér. Hela filmen går ut på att hålla den kvinnliga sexualiteten i styr. Detta är dock ingenting som recensenten i DN eller SvD nämner. Och som sagt – lägg på en fransk kameralins på detta…

Här vid havet, i den turkiska semesterorten vid Medelhavet, ser jag unga tjejer i minishorts och bikinis dagarna i ända. Jag ser dem bada, jag ser de hänga på kaféer och jag ser dem spela volleyboll i sällskap med pojkar och jag blir tacksam varje gång. Det är ingen självklarhet för en flicka att röra sig fritt, att kunna sporta eller att välja pojkvän i det här landet, som är både traditionellt och modernt – ett kontrasternas land. Det är bra att filmer som Mustang finns och jag hoppas att den visas och diskuteras i turkiska skolor. Jag hoppas att det inte tar alltför många generationer innan traditionerna bryts.

Gule gule.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s