Home

bild (11)

När jag köpte hennes Konsten att vara kvinna fick jag med mig Morantologi av bara farten och visst var den rätt underhållande när jag låg under parasollet och plöjde – ganska passande semesterläsning faktiskt eftersom den inte kräver några djupare tankar medan man läser. Men om jag jämför med Konsten att vara kvinna, som jag älskar, så är den här inte ens i närheten!

Morantologi är Caitlin Morans pladdriga tankar om ditt och datt, mest tv-program och artister men även privata anekdoter från äktenskapet. Just hennes analyser av olika tv-program säger mig intet, jag har typ inte sett någon serie sedan jag fastnade för Sex and the city för 15 år sedan…

På baksidan av boken läser jag ”Det enda dåliga med den bästsäljande Konsten att vara kvinna var att dess författare, Caitlin Moran, var begränsad till att skriva om ett enda ämne: att vara kvinna”. Det skulle jag säga just är styrkan i en bok som består av essäer; om man håller sig till ett ämne blir det tusen gånger bättre än att skriva om lite av varje – som i Morantologi

Men jag fick med mig två saker som jag grunnar vidare på..;

Lady Gaga – vem är hon? Läser en lång essä om Morans möte med Lady Gaga och känner att jag blir nyfiken både på att läsa och lyssna mer på henne. Hon beskrivs som en fantastisk person som skiljer sig från många av dagens kvinnliga artister. Det behövs motvikter till mycket av det som gör att kvinnliga artister säljer.

Bibliotek. Världens bästa ”uppfinning”. Kunskap är nyckeln till allt. Jag citerar Moran – för här är hon briljant:

”Biblioteket mitt i byn är på samma gång nödutgång, livbåt och festival. Det är en tankens katedral, ett själens lasarett, ett fantasins nöjesfält. På en kall regnig ö är det den enda skyddade offentliga plats där man inte är konsument utan medborgare, en människa med hjärna och hjärta och en längtan efter uppbygglighet istället för en kund med kreditkort och ett diffust ”behov” av ”saker”. Butiker är platser där ens pengar berikar de redan rika. Men ett bibliotek är en plats där de rikas skattepengar gör att man kan berika sig på sällsamma upplevelser i stället. En tillfredsställande återbetalning. En motvikt mot makten”.

Biblioteket är verkligen den enda plats, i säg ett köpcentrum, dit jag kan gå utan pengar och komma ut med händerna fulla, med böcker som är ”mina” och jag önskar så att jag hade tillgång till ett här och nu. Fyra veckor kvar av vistelsen i Turkiet och jag inser att jag har ”fel” och för lite böcker med mig, men om jag har tur hittar jag kanske någon butik i närmaste staden som säljer engelska böcker. Och med tanke på vad jag skrev sist, så lär jag ju tvingas köpa Marian Keyes – det blir mitt karmastraff 🙂

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s