Home

bild (10).JPG

Caitlin Morans Konsten att vara kvinna är boken jag borde ha läst för lääänge sedan! Jag borde inte ha avfärdat den som Bridget Jones / Marian Keyes / Katerina Janoush-dravel (som du märker är jag väl bevandrad i denna genre också 😉 ) Det här är tungt artilleri – det här är i klass med Simone de Beauvoirs Det andra könet , som var en riktig aha-upplevelse när jag läste den för sisådär tjugo år sedan…

Konsten att vara kvinna är fortfarande att vara det andra könet, bara det att idag är idealet porrindustrins knulldocka och såväl Moran som jag själv undrar vartåt det barkar hän… På samma sätt som jag inte riktigt kunde identifiera mig med Beauvoirs franska högborgerliga utgångsläge är Morans engelska arbetarklassbakgrund också en främmande värld för mig. Att växa upp i en syskonskara på åtta i en familj så fattig att hon måste ärva mammans trosor och väga 116 kg när hon är 16 år; det är banne mig en bedrift att ha tagit sig dit hon är idag.

Konsten att vara kvinna är boken varje tonårstjej (och för all del en och annan 42-åring också 😉 )borde läsa, bara för att inse att det aldrig är kört. Det är DU som bestämmer vad du vill göra av ditt liv, vad du vill ställa upp på eller inte. Nu får det vara nog!!

  1. Du duger som du är.
  2. Det ska inte kosta en förmögenhet att vara vacker.
  3. Om inte män gör det, varför ska vi kvinnor behöva göra det?
  4. Din kropp är din, du gör vad du vill med den – men genomskåda idealen som styr och varför (kapitalismen – porrindustrin).
  5. Du behöver inte skaffa barn och du behöver inte förklara varför.

Detta var innehållet i korthet men utöver dessa visdomsord lovar jag hög igenkänningsfaktor, känslan av WTF – är detta sant?!? och massa garv när du läser!

By the way – jag är glad att jag inte bor i ett land där Katie Price alternativt Victoria Beckham är det kvinnliga idealet, eller där dagstidningar visar toplesskvinnor på bästa plats. Å andra sidan har vi ju Linda Rosing och H&Ms bikinireklam i maxiformat i tunnelbanan. På med maxitrosorna och börja göra i stället för att sitta och vänta på bättre tider – du måste skapa dem själv. Jag väntar på en svensk Caitlin Moran – den boken saknas fortfarande i hyllorna

5 tankar om “Konsten att vara kvinna

  1. Jag köpte den förra året på väg hem från Köpenhamn men läste bara halva och kände sedan bort den. Fanns inget som jag kunde relatera till i den. Kanske är jag för gammal?

  2. Ping: Morantologi | Läsenär

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s