Home

9789150107937

Amine är den skicklige arabiska läkaren som gick ut med högsta betyg på universitetet. Hela sitt liv har han gjort mer än sitt bästa och som arab i Israel är hans karriär och framgång ingen självklarhet. Han bor med sin fru Sihem i ett vackert hus i ett välbärgat kvarter. Han har allt.

Det kommer ett attentat.

Han har ingenting.

Yasmina Khadra är pseudonym för Mohammed Moulessehoul, från Algeriet. Han publicerade sex romaner i Algeriet under eget namn innan militären begärde att få censurera manuskripten före tryckningen. Lösningen var att publicera böcker under sin frus namn. Han har fortsatt att använda samma pseudonym även nu när han bor i Frankrike ett tjugotal romaner senare. (Wikipedia).  Efter attentatet är den första av hans romaner som jag har läst, men det kommer definitivt bli fler. Även om romanen ”börjar baklänges” och jag vet slutresultatet så fängslas jag av Amines besatthet av att finna sanningen.

Hur väl känner man egentligen sin andra hälft i äktenskapet? Hur mycket går att dölja? Vad är det som driver en självmordsbombare? Hur ska konflikten Israel – Palestina någonsin kunna lösas?

Perspektivet är en arabs men han väljer inte sida. Jag får en inblick i hur det är att leva i ett land där det när som helst kan explodera. När jag var i Israel var det mycket irriterande att hela tiden bli visiterad och kontrollerad och för människan i vardagen är det inte politik, det är verklighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s