Home

bild

Det är svårt att föreställa sig att leva i en stad som är totalförstörd, där husen och gatorna är bombade, där elektriciteten inte fungerar och där människokroppar inte hinner begravas, där människor flytt för länge sedan, där militären kontrollerar varenda kvadratcentimeter.

Författaren Niroz Malek vägrar att lämna staden Aleppo i Syrien, vägrar att gå i exil.

På insidan av det vackra akvarellmålade omslaget till Under krigets himmel omnämns hans texter som noveller, på baksidan som prosatexter, men jag gillar verkligen formen – korta texter, oftast på högst ett par sidor, iakttagelser av den absurda verkligheten och döden beskrivna i antingen händelser eller tankar, ibland hallucinationer. De är som livet – ögonblick – händelser – mer eller mindre verkliga och det är vackert, även mitt i allt det groteska.

”Hus, bomb” berättade min elev från Syrien redan första veckan i klassen. Hans hem blev förstört. Hur känns det att att ha skapat något som sedan bara blir ruiner? Som är så förstört att det inte går att reparera? Vi byter golv i lägenheten och jag får panik av den rivna väggen som ligger i ett hörn av vardagsrummet, tunga otympliga klumpar av betong med armeringsjärn som binder ihop klumparna. Jag kan inte flytta på dem själv. Hur känns det att gå runt i sitt eget hus som ligger raserat, förstört för all framtid. Kanske hade jag satsat allt på att köpa det? Kanske hade jag lån?

Mitt i allt det hemska sitter författaren och skriver i sin lägenhet full av litteratur, musik och konst. Han vandrar omkring i staden och bland minnena. Hans penna är hans vapen. Det är inte bara döden som är hotar – också galenskapen, fångenskapen – i hemmet, i staden, i fängelset, i sorgen efter att ha mist sina kära. Det lättaste är att fly. Det svåraste är att fly.

Snart måste det få ett slut. Det är en annan värld, men det är också vår värld. Jag mötte pojken utan hus varje dag i en termin och jag tänker på honom idag och antagligen alla andra dagar framöver också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s