Home

bild (7)

Den är inte alls vad jag hade tänkt mig att den skulle vara men den är något av det mest upplyftande jag har läst på senaste tiden! Jag önskar så att det hade funnits biljetter kvar till Kulturhusets författarkväll med henne förra veckan, som tjejen i English Bookshop Uppsala tipsade mig om. Det var förresten hon som också rekommenderade boken när jag frågade efter Caitlin Morans How to be a woman som jag fortfarande inte läst. Den var slut. Men desto bättre för sommarens läshög i Turkiet :).

Bad Feminist är ett antal essäer som behandlar kön, etnicitet och sexualitet utifrån Roxane Gays eget liv och en populärkultur  (en något amerikansk sådan, jag fick googla massor) som många känner igen sig i. Hon reflekterar kring kvinnans roll i tv-serier, filmer, böcker och hon delar med sig av sina privata erfarenheter av att vara färgad, överviktig och ganska så udda. Jag gillar särskilt texterna om hennes jobb som lärare, såklart för att jag känner igen mig.

Det är inte lätt att vara en ”good feminist” – du ska vara påläst, hela tiden ta ställning i vardagen, rata kvinnoförnedrande musik, film och litteratur och du ska inte göra dig till för mannen, d.v.s fokusera för mycket på skönhet och sex. Den rollen vägrar Roxane Gay att ta och även om hon inte orkar följa alla de där reglerna som vita medelklassfeminister har satt upp så är hon också feminist, på sitt sätt, en ”bad feminist” och det är väl så livet är tänker jag, för de flesta, det är inte så jäkla lätt att leva efter idealen – men bättre en ”dålig” en ingen alls!! Jag läste alla de där böckerna och teorierna för tjugo år sedan på universitetet men nu minns jag varför jag kände att det var just teorier; jag fick inte ihop dem med vardagen och mina personliga val i livet..

Naturligtvis blir hon kritiserad i de stora dagstidningarna för att vara för ytlig, för att inte ta ställning, för att säga emot sig själv och för att hon skriver negativt om ”vita medelklassfeminister som vägrar raka benen” och jag skrattar för mig själv – kan det vara så att tidningarnas kulturredaktion har gett ”feministen” uppdraget att recensera Roxane Gays bok och där vart det lite känsligt när hon känner sig träffad av kritiken..? 😉  Göteborgspostens recension är skriven av en man och han är odelat positiv och han sammanfattar det så bra:

”Jag är lite förälskad i den här boken. Förmodligen beror det på att jag är svältfödd på smarta texter om populärkultur på svenska. Men också på att Roxane Gay skriver så rasande skickligt. Hon har den där ovanliga förmågan att vara personlig utan att bli intim eller narcissistisk. Dessutom har hon en genuin känsla för essäns öppna och prövande hållning. Varje ny text är ett litet äventyr som man aldrig vet vart det ska ta vägen. Det kan börja med en trivial anekdot från hennes skoltid för att utvecklas till en djupdykning i litteratur och psykologi via några rader från en bästsäljare.”

Bad feminist är en mycket bra feminist enligt mig!

 

 

2 tankar om “Bad Feminist

  1. Jag tror att det var o höstas som jag hörde en intervju med författaren och tänkte ”hennes bok vill jag läsa”, men sedan föll det ur minnet. Tack för påminnelsen och för att du lockade mig att beställa. I bokpaketet kommer även ”Så har jag det nu” av Meg Rosoff att ligga. Lyssnade på henne i P1 Kultur häromdagen. 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s